rnrnrn

Παγκόσμιο Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων

Δίκτυο Περραιβία

Δευτεροβάθμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον Άνθρωπο,

το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

The Network of Associations of the Prefecture of Elassona and Overseas emigrants

"Perrevia", Secondary Non Governmental Organization, Elassona, Larisa - Greece

polsylaet

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης ιδρύθηκε το 1982 με σκοπό την διατήρηση και διάδοση της παράδοσης του χωριού (κυρίως της ποντιακής παράδοσης) και την τόνωση της πνευματικής και πολιτιστικής κίνησης της περιοχής. Από τότε μέχρι σήμερα ανέπτυξε σημαντικότατη δράση. Πραγματοποίησε εκδηλώσεις με σκοπό την προβολή της ιστορίας του χωριού και γενικότερα του ποντιακού ελληνισμού. Επίσης, οργάνωσε διαλέξεις, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Κορυφαία εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετορά-χης αποτελεί το πανηγύρι που τελείται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων. Τις διήμερες εκδηλώσεις παρακολουθούν περίπου 2.000 άτομα, κάτοικοι της Ελασσόνας και των γύρω χωριών, καθώς και όλοι οι Αετοραχίτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας.\r\nΤο 1986 θεμελιώθηκε το πολιτιστικό κέντρο Αετοράχης για να «στεγάσει» τη δίψα και το μεράκι των χωριανών για τον πολιτισμό και την παράδοση. Το κτίριο αυτό διαθέτει μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 400τ.μ., δανειστική βιβλιοθήκη, τα γραφεία του συλλόγου κ.ά. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις, χοροεσπερίδες, διαλέξεις και διάφορες άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου οι εκδηλώσεις στην Αετοράχη

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν στην Αετοράχη Ελασσόνας οι πανηγυρικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου με την ευκαιρία της γιορτής των Αγίων Αναργύρων.

\r\n\r\n

Την παραμονή της γιορτής έγινε ο καθιερωμένος πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Αετοράχης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ. Βασιλείου και παρουσία πολλών πιστών από όλη την επαρχία.

\r\n\r\n

Το βράδυ της Πέμπτης 30ης Ιουνίου, πλήθος κόσμου, με σύμμαχο τον καλό καιρό, συμμετείχε στις εορταστικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου, που παρουσίασε δημοτικούς χορούς. Ακολούθως, το χορευτικό συγκρότημα του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Νέου Προδρόμου παρουσίασε ποντιακούς χορούς. Τα μέλη των συγκροτημάτων χόρεψαν με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό, κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Ακολούθησε τιμητική αναφορά με την προβολή βίντεο στον λυράρη του χωριού Νίκο Δημητριάδη, ο οποίος πρόσφατα ηχογράφησε το πρώτο του cdυπό την επιμέλεια του Συλλόγου. Η βραδιά έκλεισε με δημοτικό και ποντιακό γλέντι. Έπαιξαν οι μουσικοί: Βαγγέλης Πέγιος κλαρίνο, Πόλυς Εφραιμίδης λύρα, Νίκος Δημητριάδης λύρα, Κλεάνθης Σιαμλίδης νταούλι. Τραγούδησαν ο Βασίλης Τοπαλίδης και ο Βαγγέλης Αρσένης.

\r\n\r\n

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 1ης Ιουλίου, ανήμερα της γιορτής των Αγίων Αναργύρων. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το χορευτικό συγκρότημα του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας, το οποίο παρουσίασε σαρακατσάνικους χορούς του γάμου. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο από το οδοιπορικό του Συλλόγου στον Πόντο τον περασμένο Ιούλιο και ακόλουθησε σύντομος χαιρετισμός από τον παριστάμενο Μουράτ Σαριχάν, τουρκικής καταγωγής φίλο του Συλλόγου που φιλοξένησε εγκαρδίως την αποστολή του Συλλόγου κατά την επίσκεψή της στο χωριό Μερή του Πόντου. Κατόπιν, το επανασυσταθέν χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης παρουσίασε ποντιακούς χορούς. Η βραδιά συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι. Έπαιξε ποντιακή λύρα και τραγούδησε ο Στάθης Πορφυρίδης, ενώ στο νταούλι ήταν ο Νίκος Χατζηδαυιτίδης. Επίσης, στη λύρα, στο τραγούδι και στο αγγείο ήταν ο Μάκης Μαρμαρίδης. Στο δημοτικό πρόγραμμα, κλαρίνο και γκάιντα έπαιξε ο Γιώργος Δεληγιάννης και τραγούδησε η Μαρία Δεληγιάννη.

\r\n\r\n

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργιος Πασχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Καθαριότητας κ. Χαρίλαος Τσουβελακίδης, μέλη συμβουλίων τοπικών κοινοτήτων, αρκετοί εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων της επαρχίας, καθώς και μέλη της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, που πραγματοποίησαν εκδρομή από την Αθήνα για να παρεβρεθούν στις εκδηλώσεις.

\r\n\r\n

Κατά τη διάρκεια των δύο εκδηλώσεων, φιλοξενήθηκε εντός του Πολιτιστικού Κέντρου έκθεση γλυπτών έργων του ηθοποιού Γιώργου Αν. Συμεωνίδη.

\r\n\r\n

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα ευχαριστεί την Αντιπεριφέρεια Λάρισας για την οικονομική της βοήθεια και το Δήμο Ελασσόνας για την παραχώρηση των τραπεζοκαθισμάτων και της σκηνής. Τέλος, ευχαριστεί τους χορηγούς για την ευγενική προσφορά τους, καθώς και όλους όσους βοήθησαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα τη νεολαία του χωριού που πρωτοστάτησε στην πραγματοποίησή τους.

\r\n\r\n

Φιλικά,

\r\n\r\n

Το Δ.Σ.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Χορηγοί: Κρεοπωλείο ο Τάσος, Λογιστικά – Σαχινίδης, SKF, Ηλεκτρικά Είδη – Νικόλαος Χαρχαρίδης, Συμεωνίδης Ε.Π.Ε., Ήχος – Φως Βαλιώτης, Φαρμακείο Ανέστη Καραγιαννίδη, Οβελιστήριο Το Παραδοσιακόν, Γυράδικο, Αφοί Χαλκίδη εταιρεία τροφίμων, Τάσις ενδύματα, Μαλτέζος υδραυλικά.

\r\n\r\n


\r\n

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

\r\r\r\r\r

Πανηγύρι Αετοράχης 2011

 

\r\n\r\n

ceb1cf86ceafcf83ceb1-ceb8ceb5ceb1cf84cf81ceb9cebaceae3

\r\n\r\n

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης Ελασσόνας επ’ ευκαιρία της γιορτής των Αγίων Αναργύρων διοργανώνει και φέτος διήμερες πολιτιστικές εορταστικές εκδηλώσεις την Πέμπτη 30 Ιουνίου και την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού.

\r\n\r\n

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

\r\n\r\n

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

\r\n\r\n

20.00  Πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων

\r\n\r\n

21.30 Έναρξη – χαιρετισμοί

\r\n\r\n

Δημοτικοί Χοροί: Μορφωτικός Σύλλογος Τυρνάβου

\r\n\r\n

Ποντιακοί Χοροί: Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν.Προδρόμου Ημαθίας

\r\n\r\n

Ποντιακό – Δημοτικό γλέντι

\r\n\r\n

Τραγούδι: Βασίλης Τοπαλίδης, Λύρα: Πόλυς Εφραιμίδης, Λύρα: Νίκος Δημητριάδης, Νταούλι: Κλεάνθης Σιαμλίδης, Κλαρίνο: Βαγγέλης Πέγιος, Τραγούδι: Βαγγέλης Αρσένης

\r\n\r\n

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

\r\n\r\n

21.30 Έναρξη – χαιρετισμοί

\r\n\r\n

Δημοτικοί Χοροί: Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Λάρισας

\r\n\r\n

Ποντιακοί Χοροί: Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης

\r\n\r\n

Ποντιακό – Δημοτικό γλέντι

\r\n\r\n

Λύρα – τραγούδι: Στάθης Πορφυρίδης, Λύρα – τραγούδι – αγγείο: Σεραφείμ Μαρμαρίδης, Νταούλι: Νίκος Χατζηδαυιτίδης, Κλαρίνο: Γιώργος Δεληγιάννης, Τραγούδι: Μαρία Δεληγιάννη, Λαούτο: Χρήστος Παρασκευάς, Κρουστά: Χρήστος Καράκης.

\r\n\r\n

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η νεολαία του Συλλόγου με χαρά σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις αυτές.

\r\n\r\n

Χορηγοί: Κρεοπωλείο ο Τάσος, Maltezos υδραυλικά, Λογιστικά – Σαχινίδης, SKF, Ηλεκτρικά Είδη – Νικόλαος Χαρχαρίδης, Συμεωνίδης Ε.Π.Ε., Ήχος – Φως Βαλιώτης, Φαρμακείο Ανέστη Καραγιαννίδη, Γυράδικο, Οβελιστήριο Το Παραδοσιακόν, Αφοί Χαλκίδη ΑΕΒΕ, Τάσις ενδύματα.

\r\n\r\n

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας και της Αντιπεριφέρειας Λάρισας.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\r\r\r\r

Ποδόσφαιρο και … εκλογές στην Αετοράχη τις ημέρες του Πάσχα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης και το φετινό Πάσχα.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Το Μεγάλο Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας Παλαιμάχων – Νέων στο γήπεδο του χωριού. Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν μουδιασμένα τον αγώνα, ωστόσο η συνέχεια αποδείχτηκε άκρως συναρπαστική με συνεχείς εναλλαγές στο σκορ. Οι νέοι επέδειξαν τον ενθουσιασμό και την ταχύτητα τους, ενώ οι πιο έμπειροι παλαίμαχοι εντυπωσίασαν για την ωριμότητα στο παιχνίδι τους. Το ματς έληξε τελικα ισόπαλο 4-4 και οδηγήθηκε στα πέναλτι, με τους νέους να είναι πιο ψύχραιμοι και να επικρατούν με σκορ 4-1.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα έλαβε χώρα η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Το απερχόμενο Δ.Σ εξέθεσε τα πεπραγμένα και παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό για τη διετία που πέρασε. Μετά την ομόφωνη έγκριση τους, το λόγο πήραν τα μέλη του Συλλόγου και εξέφρασαν τις απόψεις για διάφορα θέματα που αφορούσαν τις δράσεις του απερχόμενου Δ.Σ. και τη γενικότερη πορεία του Συλλόγου. Μετά το τέλος της γόνιμης συζήτησης, τα μέλη της Συνέλευσης ψήφισαν ομόφωνα την τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου Ακολούθως, τα μέλη εξέλεξαν ομόφωνα την εφορευτική επιτροπή για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν και οι εκλεγέντες (οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης) συγκροτήθηκαν σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος: Ευστάθιος Χ. Κατσίδης, Αντιπρόεδρος: Παντελής Σ. Τσαουσίδης, Γεν. Γραμματέας: Βασίλης Κ. Βαμβακίδης, Ταμίας: Αθανάσιος Κ. Δημητριάδης, Σύμβουλος: Ηρακλής Κ. Δημητριάδης.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης εύχεται σε όλους χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη!

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Φιλικά,

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Το Δ.Σ.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\r\r\r\r

Η Αετοράχη γιορτάζει !! Πανηγύρι Αετοράχης 2010

logotypo_

\r\n\r\n

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης Ελασσόνας επ’ ευκαιρία της γιορτής των Αγίων Αναργύρων διοργανώνει και φέτος διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις την Τετάρτη 30 Ιουνίου και την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού.

\r\n\r\n

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

\r\n\r\n

ΤΕΤΑΡΤΗ  30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

\r\n\r\n

21.00 Έναρξη – χαιρετισμοί
\r\n Ποντιακοί χοροί
\r\n
Χορευτικό συγκρότημα Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Λόφου
\r\n Δημοτικοί χοροί
\r\n
Χορευτικό συγκρότημα Μορφωτικού Συλλόγου Βαλανίδας
\r\n Ποντιακό – Δημοτικό γλέντι
\r\n
Τραγούδι: Στέργιος Ζημπιλιάδης, Λύρα: Πόλυς Εφραιμίδης, Λύρα: Νίκος Δημητριάδης, Νταούλι: Κλεάνθης Σιαμλίδης, Κλαρίνο: Βαγγέλης Πέγιος, Τραγούδι: Βαγγέλης Αρσένης

\r\n\r\n

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

\r\n\r\n

21.00 Έναρξη – χαιρετισμοί
\r\n Ποντιακοί χοροί
\r\n Χορευτικό συγκρότημα Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης
\r\n Δημοτικοί χοροί
\r\n Χορευτικό συγκρότημα Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων
\r\n Τιμητική Εκδήλωση για το
\r\n Πρώτο χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης
\r\n Ποντιακό – Δημοτικό γλέντι
\r\n Τραγούδι: Μιχάλης Κουρτίδης, Λύρα – Τραγούδι: Στάθης Πορφυρίδης, Νταούλι: Κώστας Ζωής, Κλαρίνο: Μιχάλης Σιώπης, Τραγούδι: Βαγγέλης Ιντζεβίδης.

\r\n\r\n

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η νεολαία του χωριού καλούν όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις.

\r\n\r\n

Χορηγοί: Farmer Joe’s chicken, Το Μαγειριό της γιαγιάς, Ουζερί στον Πίνακα, Συστήματα Άρδευσης Μπουζούκη, Κρεοπωλείο ο Τάσος, Κάρβουνα Κουρνούτης, Αγροεφόδια Καλόγηρος, Goutzourelas tours, Άνθη φυτά Καρυπίδη, Oινομαγειρείο Εν Ιορδάνη, Maltezos υδραυλικά, Λογιστικά – Σαχινίδης, SKF, Ηλεκτρικά Είδη – Νικόλαος Χαρχαρίδης, Συμεωνίδης Ε.Π.Ε., Café – Βar Bitter Lemon, Ήχος – Φως Βαλιώτης Δ., Φαρμακείο Ανέστη Καραγιαννίδη, Οβελιστήριο Το Παραδοσιακόν, Τσιάτσικας – Εμπορία ποτών.

\r\n\r\n

Χορηγοί Επικοινωνίας: Ράδιο Κιβωτός, Ελεύθερη Ραδιοφωνία Ελασσόνας, Ράδιο Συν-ένα

\r\n\r\n

Συνδιοργάνωση: Νομαρχία Λάρισας, ΤΕΔΚ Νομού Λάρισας, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελασσόνας.

\r\n\r\n

Φιλικά,

\r\n\r\n

το Δ.Σ.

\r\n\r\n

\r\r\r\r\r

Με επιτυχία οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης

 

\r\n\r\n

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης, πιστός στην παράδοση έκοψε τη βασιλόπιτα για το νέο έτος για τα μέλη και τους φίλους του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

\r\n\r\n

Η έναρξη των εκδηλώσεων δόθηκε φέτος στο Σίδνεϋ της μακρινής Αυστραλίας όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης και η εκεί πολυπληθής κοινότητα του χωριού έκοψαν το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010 τη βασιλόπιτα μέσα σε εορταστική και συγκινητική ατμόσφαιρα.

\r\n\r\n

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τα μέλη και τους φίλους στη Θεσσαλονίκη όπου οι Αετοραχίτες της Θεσσαλονίκης διασκέδασαν και χόρεψαν με τη λύρα του Δημήτρη Πιπερίδη και το τραγούδι του Αχιλλέα Βασιλειάδη.

\r\n\r\n

Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου και στην πόλη της Λάρισας. Ο Νίκος Δημητριάδης και τα παιδιά του Συλλόγου κράτησαν συντροφιά τους παρευρισκόμενους με τις παραδοσιακές μελωδίες τους. Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο δημ.σύμβουλος Ελασσόνας Χαρίλαος Τσουβελακίδης και ο αντινομάρχης Νόμου Λάρισας κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.

\r\n\r\n

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου όπου οι Αετοραχίτες της πρωτεύουσας μέσα σε ζεστή ατμόσφαιρα τήρησαν και εκεί το έθιμο της κοπής της πίτας ενώ διασκέδασαν και χόρεψαν με τη λύρα και του τραγούδι του Μίλτου Κυριλλίδη.

\r\n\r\n

Οι εκδηλώσεις έδωσαν την ευκαιρία σ’ όλους τους χωριανούς να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ευχές για μία χρονιά γεμάτη υγεία και ευτυχία για το 2010.

\r\n\r\n

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη και τους φίλους για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, καθώς επίσης και όλους όσους βοήθησαν για την επιτυχία αυτών.

\r\n\r\n

Tέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος καλεί τα μέλη και τους φίλους την Κυριακή της Αποκριάς 14 Φεβρουαρίου 2010 για την παραδοσιακή φωτιά και γλέντι στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Αετοράχης. Επίσης, την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και στον ίδιο χώρο θα υπάρξει προσφορά φασολάδας και παραδοσιακών νηστίσιμων εδεσμάτων.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\r\r\r\r

Ειδήσεις από το In.gr
  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.