rnrnrn

Παγκόσμιο Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων

Δίκτυο Περραιβία

Δευτεροβάθμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον Άνθρωπο,

το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

The Network of Associations of the Prefecture of Elassona and Overseas emigrants

"Perrevia", Secondary Non Governmental Organization, Elassona, Larisa - Greece

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης

Σύγχρονες υπηρεσίες διαδικτύου στη Δολίχη

Το παρακάτω έγγραφο αποστέλλεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολίχης στο Τεχνικό Τμήμα του ΟΤΕ Λάρισας.

\r\n\r\n

Σε συνέχεια του προηγούμενου εγγράφου του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης (57/17.2.2009), με το οποίο υποβλήθηκαν 33 αιτήσεις κατοίκων της Δολίχης προς τον ΟΤΕ Ελασσόνας και κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του Νομού Λαρίσης και στον τύπο, για την αναβάθμιση του δικτύου ΟΤΕ της Δολίχης ώστε να παρέχονται σύγχρονες υπηρεσίες διαδικτύου, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

\r\n\r\n

1. Λάβαμε απάντηση από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β-559/11.3.2009), έπειτα από Ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Β. Έξαρχου, Αντ. Σκυλλάκου, Αχ. Κανταρτζή, Ν. Γκάτζη και Μ. Χαρακόπουλου, ότι το έργο για τη δημιουργία ευρυζωνικών υποδομών στο Ν. Λάρισας κατακυρώθηκε σε ανάδοχο, στα πλαίσια της 4ης ζώνης της Δράσης: «Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της ευρυζωνικής πρόσβασης στις Περιφέρειες της Ελλάδας».

\r\n\r\n

2. Σε ορισμένες όμορες κοινότητες (Σαραντάπορο, Μηλέα, Λυκούδι) έχει αναβαθμιστεί το δίκτυο του ΟΤΕ, ενώ από πληροφορίες που έχουμε, στο Πύθιο, στον Κοκκινοπηλό και στο Λιβάδι, προσεχώς, πρόκειται να ξεκινήσει η αναβάθμιση του δικτύου, δίχως να υπάρχει μέριμνα για τη Δολίχη.

\r\n\r\n

3. Το πρόβλημα στη Δολίχη παραμένει το ίδιο, αφού δεν πραγματοποιήθηκαν οι ευρυζωνικές υποδομές, ούτε ο ΟΤΕ αναβάθμισε το δίκτυό του ώστε να υποστηρίζεται η ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο.

\r\n\r\n

Παρακαλούμε να αναβαθμίσετε το δίκτυο του ΟΤΕ, δεδομένου ότι στη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας εμείς αδυνατούμε να απολαύσουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (εξυπηρέτηση του πολίτη, ενημέρωση, επικοινωνία, επιμόρφωση, επαγγελματική προβολή κλπ). Το ενδιαφέρον, ωστόσο, των κατοίκων της Δολίχης έχει αυξηθεί, ενώ υπάρχει και η πρόθεση για τη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δολίχης.

\r\n\r\n

Κοινοποίηση:

\r\n\r\n\r\n

  \r\n
 1. κ.κ. Βουλευτές Λάρισας
 2. \r\n

 3. κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
 4. \r\n

 5. κ. Δήμαρχο Ελασσόνας
 6. \r\n

 7. ΟΤΕ Ελασσόνας
 8. \r\n

 9. Εφημερίδες και Ραδιοφωνικούς Σταθμούς Ν. Λάρισας
 10. \r\n

\r\r\r\r\r

Οι προτάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης προς το Δήμο Ελασσόνας

\r\n\r\n\r\n

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, όπως διαμορφώθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλογου την 7η Ιανουαρίου 2011. (Κατεβάστε το πλήρες πρακτικό εδώ)
\r\n

\r\n\r\n

Βάσει του καταστατικού του Συλλόγου, κεφάλαιο Α΄ – άρθρο 2ο, στους σκοπούς του συλλόγου περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, παρ. 3, η διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, επίσης η καταβολή προσπαθειών και ενεργειών για την εκτέλεση έργων κοινής ωφελείας από τις αρχές ή οποιονδήποτε άλλον αρμόδιο και, παρ. 4, η συνεργασία με παρόμοια Σωματεία και Συλλόγους.

\r\n\r\n

Στη Γενική Συνέλευση συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα, τα οποία στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν:

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Α΄ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

\r\n\r\n

\r\n\r\n

1. Το απαράδεκτο πρόβλημα του πόσιμου νερού της Δολίχης. Η ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού της Δολίχης έγινε αντιληπτή από το 1998 και οι προσπάθειες των δημοτικών  Αρχών του Δ. Λιβαδίου δεν είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού η Δολίχη εξακολουθεί να υδρεύεται από την προβληματική γεώτρηση. Αρχικά, όταν γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα, με την πρώτη δημοτική Αρχή, αξιοποιήθηκαν δύο υπάρχουσες γεωτρήσεις και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν φίλτρα καθαρισμού νερού στο παλιό υδραγωγείο του πρ. Ηλία. Η δεύτερη δημοτική Αρχή μερίμνησε για το πρόβλημα και ανόρυξε νέα υδρευτική γεώτρηση στη θέση «Ξηρολάκι», το νερό της οποίας ήταν επίσης ακατάλληλο. Η δε τρίτη Αρχή ανόρυξε νέα υδρευτική γεώτρηση στη θέση «Καλόγηρος» Λιβαδίου, το νερό της οποίας, αν και κατάλληλο, δεν επαρκεί. Απαιτείται από το Δήμο Ελασσόνας η άμεση επίλυση σε αυτό το ζωτικής σημασίας πρόβλημα.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

2. Δημιουργία γεωργικών υποδομών. Σύνδεση όλων των αγροτεμαχίων με το δημοτικό αρδευτικό δίκτυο, ώστε οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων να έχουν τη δυνατότητα άρδευσης των κτημάτων τους.  Λειτουργία της αρδ. γεώτρησης στη θέση «Κεραμίδα». Άρδευση στις θέσεις «Μακρυχώραφο» και «Διάργος» στις οποίες κατέχουν αγροτεμάχια επτά νέοι αγρότες. Αξιοποίηση του φράγματος «Μαρούλι» με επέκταση του αγωγού άρδευσης ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Αξιοποίηση της λίμνης στη θέση «Λάκκα» Ορθολογική χρήση του δικτύου άρδευσης

\r\n\r\n

\r\n\r\n

3. Όχι στην Εξόρυξη του λιγνίτη στην περιοχή Ελασσόνας. Η Γ. Σ. έκρινε σκόπιμο να καταθέσει επίσημα την αρνητική θέση του Συλλόγου. Σε περίπτωση εξόρυξης η Δολίχη είναι έτοιμη να αντιδράσει για την αποφυγή τέτοιων ενεργειών, οι οποίες θα αποβούν μοιραίες για τον ελασσονίτικο και λαρισαϊκό πληθυσμό, δεδομένου μάλιστα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που προσφέρονται.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Β΄ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΩΝ

\r\n\r\n

1. Η μισοτελειωμένη κεντρική πλατεία. Το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας εντάχθηκε στα ΟΠΑΑΧ και από το 2007 ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλασή της. Τα τελευταία τρία χρόνια οι εργασίες διακόπηκαν και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο Δήμος Ελασσόνας πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση του έργου.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

2. Ολοκλήρωση πολιτιστικού κέντρου. Η μετατροπή της αποθήκης του γεωργικού συνεταιρισμού σε πολιτιστικό κέντρο έγινε επιτυχώς. Από το θαυμάσιο αποτέλεσμα εκκρεμεί η τοποθέτηση καθισμάτων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.Πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο από τον Δήμο Ελασσόνας. Επιπλέον, προτείνουμε να τοποθετηθούν προθήκες, αφού στην επίσκεψη της κ. Σδρόλια στη Δολίχη, η οποία εκτελεί χρέη προϊσταμένης της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, τέθηκε το θέμα των αρχαιοτήτων της περιοχής και υπάρχει η δυνατότητα να μας δανειστεί αρχαιολογικό υλικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα κοντέινερ, στα οποία φυλάσσεται και να τοποθετηθεί εντός του πολιτιστικού κέντρου.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

3. Ολοκλήρωση της διαμόρφωσης της εισόδου της Δολίχης. Έγινε η διαμόρφωση με κατασκευή πεζοδρομίου, πλακόστρωση και ψηφιδωτό, το οποίο κατά γενική ομολογία είναι αντιαισθητικό. Το έργο περιλάμβανε και την κατασκευή τριών κερκίδων. Εκκρεμεί η κατασκευή παγκακιών και φύτευση γκαζόν. Υπάρχει η πρόθεση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο να προβεί σε δεντροφύτευση από την διασταύρωση «Παλαίχανο» έως την αρχή του εν λόγω έργου, γι’ αυτό αιτούμαστε τη διάθεση αναλόγου αριθμού δέντρων.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

4. Διαμόρφωση λόφου πρ. Ηλία. Κατασκευάστηκε πέτρινη περιοχή περιμετρικά της κορυφής του λόφου πρ. Ηλία, πέτρινη βρύση, διάδρομος και κιόσκι. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί με παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα προσβάλλουν τον αρχαιολογικό χώρο (στο στεφάνι της κορυφής επισημάνθηκαν ίχνη αρχαίας ακρόπολης) και δεν θα είναι αντιαισθητικές.Προτείνουμε να ολοκληρωθεί το έργο και να τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα με συστήματα φωτοβολταϊκών στο δρόμο ανάβασης. Επίσης, είναι απαραίτητη η παροχή ύδρευσης 50μ. αριστερά του υδραγωγείου, προκειμένου να κατασκευαστεί μία δεξαμενή ώστε να ποτίζονται τα άγρια ζώα και τα πουλιά.

\r\n\r\n

5. Κατασκευή κρασπέδων σε όλους τους προβληματικούς δρόμους, καθώς και φωτισμός όπου υπάρχει πρόβλημα. Καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

6. Αξιοποίηση από το Δήμο Ελασσόνας των αποθηκών που βρίσκονται στη διασταύρωση της Δολίχης «Παλαίχανο», εφόσον αποσαφηνιστεί η κυριότητά τους.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Γ΄ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

\r\n\r\n

\r\n\r\n

1. Συντήρηση Ι.Ν. Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Είναι γνωστό στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας το πρόβλημα της φθοράς που υφίστανται οι τοιχογραφίες του ναού.Απαιτούνται δραστικά και άμεσα μέτρα για την προστασία του αξιόλογου μνημείου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού. Γνωστή, επίσης, είναι η ύπαρξη και η φύλαξη του αξιόλογου υλικού του ναού. Είναι επιτακτική ανάγκη το υλικό αυτό, το οποίο αποτελεί αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, να είναι ασφαλές και δημόσια εκτεθειμένο. Γι’ αυτό προτείνουμε την τοποθέτησή του στο φυσικό του χώρο, δηλαδή στο βυζαντινό ναό. Η ασφάλεια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη γι’ αυτήν την κίνηση, με κλειδαριές ασφαλείας και συναγερμό. Για τη συντήρηση του ναού, την τοποθέτηση του υλικού στο ναό και για την ασφάλειά του απαιτείται η συναίνεση της Εκκλησίας, της 7ης Ε.Β.Α. και του Δήμου Ελασσόνας, προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της υγρασίας του μνημείου, από την οποία καταστρέφονται οι τοιχογραφίες και να τοποθετηθεί το βυζαντινό υλικό στο φυσικό τους χώρο. Η συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου θεωρείται δεδομένη.

\r\n\r\n

2. Συνέχιση ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο «ΚΑΣΤΡΙ ΔΟΛΙΧΗΣ» και υλοποίηση της μελέτης για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Είναι γνωστό ότι στον αρχαιολογικό χώρο «ΚΑΣΤΡΙ ΔΟΛΙΧΗΣ» ανακαλύφθηκαν τρεις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες με ψηφιδωτά δάπεδα και αξιόλογα ευρήματα. Για την ανέγερση των εκκλησιών αυτών χρησιμοποιήθηκε και αρχαιολογικό υλικό, μεταξύ του οποίου βρέθηκε η περίφημη επιγραφή «ΠΟΛΙΣ Η ΔΟΛΙΧΑΙΩΝ». Η θέση της παλαιοχριστιανικής Δολίχης ταυτοποιήθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία στη θέση «ΚΑΣΤΡΙ ΔΟΛΙΧΗΣ», ενώ  βάσει της προαναφερθείσας επιγραφής, στη θέση αυτή πρέπει να βρισκόταν και η αρχαία Δολίχη, η οποία αποτέλεσε σπουδαία πόλη της πρώτης αμφικτιονίας στον ελλαδικό χώρο, της Περραιβικής Τριπόλεως. Η ασφαλτόστρωση του δρόμου Δολίχης – Καστρί είναι αναγκαία. Ο Δήμος Ελασσόνας θα πρέπει να συνυπολογίσει τον αρχαιολογικό χώρο «ΚΑΣΤΡΙ ΔΟΛΙΧΗΣ» με τους αρχαιολογικούς χώρους της ορεινής Περραιβίας, η αξιοποίηση των οποίων θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης του αρχαιολογικού και θρησκευτικού τουρισμού του νέου Δήμου. Όπως σημαντική θα ήταν για την ανάπτυξη και η κατασκευή ενός αρχαιολογικού μουσείου στο οποίο θα τοποθετηθούν όλα τα ευρήματα της ορεινής Περραιβίας. Απαιτείται η συνεργασία με την 7η ΕΒΑ, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης ήταν και θα είναι πρόθυμος για κάθε είδους συνεργασία.

\r\n\r\n

3. Αναπαράσταση προϊστορικού ή παραδοσιακού οικισμού.Στη θέση 50 μέτρα δυτικά της κεντρικής πλατείας, πίσω από το λαογραφικό μουσείο, έγινε παραχώρηση του χώρου από το Δήμο Λιβαδίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολίχης, προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο ανάδειξης προϊστορικού ή παραδοσιακού οικισμού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης προέβηκε σε σύνταξη μελέτης, αξίας 2.000 €, για το έργο αυτό. Αιτούμαστε την ένταξή του σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (π.χ. ΟΠΑΑΧ,LEADER). Το έργο αυτό θα συνδυάζεται με τη συνολική αρχαιολογική ανάδειξη της περιοχής.

\r\n\r\n

4. Δημιουργία Μυθολογικού Πάρκου στον Προφήτη Ηλία. Στα πλαίσια της ανάπτυξης του Δήμου Ελασσόνας και της δυτικής πλευρά του Ολύμπου, προτείνουμε τη δημιουργία του Μυθολογικού Πάρκου στην πλαγιά του λόφου του Προφήτη ΗλίαΗ προτεινόμενη θέση έχει το πλεονέκτημα της μοναδικής θέας του Ολύμπου. Ως γνωστόν, στο παγκόσμιο βουνό του Ολύμπου κατοικούσαν οι δώδεκα Θεοί, ενώ η ελληνική μυθολογία επηρέασε τον πολιτισμό, τις τέχνες και τη λογοτεχνία του δυτικού κόσμου. Με το έργο αυτό ο τουρισμός θα αυξηθεί κατακόρυφα και εν τέλει θα αποτελέσει έργο «ζωτικής σημασίας» για την επαρχία.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

5. Αποκατάσταση μνημείου Αγίου Νικολάου στο Μετόχι. Πρόκειται για μία εκκλησία, η οποία επιχειρήθηκε να κατεδαφιστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η κατεδάφιση διακόπηκε, αφού παρενέβη η αρχαιολογική υπηρεσία, διότι στο κτίσιμό της χρησιμοποιήθηκε αρχαιολογικό υλικό. Απαιτούνται οι απαραίτητες για την προβολή και ανάδειξη του μνημείου, στα πλαίσια της αρχαιολογικής τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Ελασσόνας.Προτείνουμε την άμεση κατασκευή στεγάστρου στο χώρο και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να αναστηλωθεί ο ναός.

\r\n\r\n

6. Ανάδειξη παλαιάς γέφυρας κοντά στο κοιμητήριο της Δολίχης και της βρύσης στη θέση «Γερανός». Τα εν λόγω μνημεία βρίσκονται θαμμένα και είναι ανάγκη να βγουν στην επιφάνεια στα πλαίσια της συνολικής ανάπτυξης.

\r\n\r\n

7. Στήριξη Εκδηλώσεων – Επιχορηγήσεις

\r\n\r\n

Στη Δολίχη πραγματοποιούνται ετησίως ποικίλες εκδηλώσεις, στις οποίες -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνονται:

\r\n\r\n

a.       Τα «Ροκατσάρια»ή «Μπαμπαλιούρια» κάθε Πρωτοχρονιά.
\r\nb.      Ο καθιερωμένος «Νταμπρές» κάθε Κυριακή των Αποκρέων και το αποκριάτικο παιδικό πάρτι που διοργάνωνε ο Δήμος Λιβαδίου.
\r\nc.       Η Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία της Δολίχης, με χαλβά, τουρσί, ελιές, λαγάνες και κρασί.
\r\nd.      Οι Λαζαρίνες, ένα παλιό έθιμο που αναβιώνει, την Κυριακή των Βαΐων, όπου γυναίκες ντυμένες παραδοσιακά χορεύουν και τραγουδούν στην κεντρική πλατεία της Δολίχης, τραγούδια του Λαζάρου.
\r\ne.      “Τα Τσάκνα” Κάθε Κυριακή πριν την Κυριακή των Βαΐων.
\r\nf.        Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται κυρίως στο λόφο του Προφήτη Ηλία και στη θέση «Περάσα».
\r\ng. Το Φεστιβάλ “Περραιβική Τρίπολις”, που γίνεται κάθε δεύτερο Σάββατο του Ιουλίου, από το 2008 αποτελεί σημείο αναφοράς για την ενημέρωση της πορείας των αρχαιολογικών ανασκαφών στο χώρο της αρχαίας Περραιβικής Τριπόλεως αλλά και του ευρύτερου χώρου της Περραιβίας. Πλαισιώνεται από ομιλίες αρχαιολόγων και ειδικών, έκθεση φωτογραφίας, χορευτικά συγκροτήματα κ.ά. 2008: 1ο Φεστιβάλ: Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ανασκαφέας – αρχαιολόγος του αρχαιολογικού χώρου “Καστρί Δολίχης” κ. Σπύρος Κουγιουμτζόγλου, 2009: 2ο Φεστιβάλ: Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας και τέως Αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Χουρμουζιάδης, 2010: 3ο Φεστιβάλ: Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας και Πρόεδρος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτριος Παντερμαλής.
\r\n
h.      Το πανηγύρι του χωριού είναι από τα μεγαλύτερα και πιο διαδεδομένα. Γιορτάζεται κάθε 5 και 6 Αυγούστουλόγω του Βυζαντινού Ιερού Ναού Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (13 αι. μ.Χ.). Στις 5 Αυγούστου τελείται ο Μέγας Εσπερινός στον Βυζαντινό Ναό και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελείται την 6η Αυγούστου στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, στον Πολιούχο Άγιο της Δολίχης. Και τις δύο βραδιές -5 και 6 Αυγούστου- εμφανίζονται χορευτικά συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων και το χορευτικό συγκρότημα της Δολίχης, και ακολουθεί μεγάλο γλέντι στην κεντρική πλατεία, με λαϊκή και δημοτική μουσική.

\r\n\r\n

Η Γ.Σ. αιτείται από το νέο Δήμο Ελασσόνας να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση με τακτικές επιχορηγήσεις στους Συλλόγους (Πολιτιστικός Σύλλογος, Ποδοσφαιρικός Όμιλος, Σύλλογος Γυναικών). Επιπλέον, τα έξοδα της μικροφωνικής του Φεστιβάλ και του πανηγυριού, καθώς και τα έξοδα της Καθαράς Δευτέρας να καλύπτονται από το Δήμο Ελασσόνας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα από τον Δήμο Λιβαδίου. Επίσης, να συνεχιστεί η διοργάνωση του αποκριάτικου παιδικού πάρτι από το Δήμο Ελασσόνας.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Δ΄ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

\r\n\r\n

\r\n\r\n

1.       Αντικατάσταση περίφραξης γηπέδου Δολίχης. Η κατεστραμμένη περίφραξη του γηπέδου επιβάλλεται να αντικατασταθεί, αφού ο δραστήριος Αθλητικός Όμιλος της Δολίχης συμβάλλει στην προώθηση του αθλητικού ιδεώδους με συνέπεια την πολύ μεγάλη συμμετοχή των νέων της Δολίχης στην ποδοσφαιρική ομάδα και όχι μόνο. Το γήπεδο της Δολίχης είναι πολύ παλιό αλλά ιδιαίτερα αξιόλογο, αφού εκτός από τις δημοτικές αρχές, το φροντίζουν και οι συντελεστές της ομάδας. Η αντικατάσταση της περίφραξης από νέα περίφραξη η οποία θα είναι στα απαιτούμενα πρότυπα, αποτελεί έργο προσφοράς στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Διόρθωση του υπάρχοντα φωτισμού, οποίος είναι ανεπαρκής,  με πρόσθεση δύο ακόμη φωτοπροβολέων.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

2. Επισκευή του γηπέδου μπάσκετ που βρίσκεται στο χώρο του κεντρικού γηπέδου Δολίχης. Αντικατάσταση του κατεστραμμένου δαπέδου και διαγράμμιση. Τα 2009 είχε προηγηθεί αίτηση από τριάντα και πλέον νέους της Δολίχης στο Δήμο Λιβαδίου και η απάντηση ήταν ότι θα γινόταν η επισκευή του γηπέδου όταν θα γίνονταν οι εργασίες για τη διαμόρφωση τις κεντρικής εισόδου της Δολίχης, οι οποίες και έγιναν. Η επισκευή του γηπέδου μπάσκετ εκκρεμεί.

\r\n\r\n\r\n

\r\n

\r\n

\r\r\r\r\r

31.12.2010: Γενική Συνέλευση Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» καλεί τα μέλη του και τους εκπροσώπους Φορέων της Δολίχης σε Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 6:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δολίχης.

\r\n\r\n

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

\r\n\r\n

ΘΕΜΑ 1ο: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2010

\r\n\r\n\r\n

\r\n\r\n

ΘΕΜΑ 2ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2010

\r\n\r\n

\r\n\r\n

ΘΕΜΑ 3ο: ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

\r\n\r\n

Η παρουσία των μελών του Συλλόγου είναι απαραίτητη.

\r\r\r\r\r

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η ξενάγηση στο οποίο ξεκίνησε στις 6:45 μ.μ. και διήρκησε μέχρι στις 8:00 μ.μ.

\r\n\r\n

Τα εκθέματα στο ισόγειο του Μουσείου, τα οποία επισκέφθηκε το γκρουπ του Συλλόγου, χρονολογούνται από το 1100-700 π.Χ.,  όταν ξεκινάει η Γένεση των Πόλεων, ενώ εκτίθενται και ευρήματα από την αρχαϊκή εποχή έως και τους αυτοκρατορικούς χρόνους (4ος αι. μ.Χ.). Στο ισόγειο, ωστόσο, περιλαμβάνονται εξαιρετικά εκθέματα της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου, τα οποία είναι χρυσά και βρέθηκαν κυρίως σε τάφους.

\r\n\r\n

Η επίσκεψη στο Μουσείο συνδυάστηκε με την  75η ΔΕΘ, η οποία άνοιξε στις 5:00 μ.μ., καθώς και με την βιβλιοπαρουσίαση του γνωστού, πλέον, βιβλίου “Περραιβία”, στις 8:15 μ.μ., στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου “Μανόλης Ανδρόνικος”.

\r\r\r\r\r

Δραστηριότητες Συλλόγου Δολίχης

\r\n\r\n

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗ ΔΟΛΙΧΗ

\r\n\r\n

Με τη συμμετοχή 47 συνολικά παικτών (32 ηλικίας άνω των 10 ετών και 15  παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών) ολοκληρώθηκε το 1ο Τουρνουά Σκάκι που διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δολίχης, το Σάββατο 4.9.2010 -5:00 μ.μ.

\r\n\r\n

Το Τουρνουά αποτελούταν από πέντε γύρους, στους οποίους οι συμμετέχοντες έπαιξαν σκάκι έπειτα από κλήρωση της ηλεκτρονικής εφαρμογής, την οποία διαχειριζόταν ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Συλλόγου Ελασσόνας “Ο Πολυποίτης” κ. Ευάγγελος Γκουγκουμάτης. Ωστόσο, ο Σ.Σ. Ελασσόνας προμήθευσε με σκακιέρες και ρολόγια του τουρνουά, έχοντας, παράλληλα, και τη διαιτησία.

\r\n\r\n

Ο σκακιστής, που πέτυχε τις περισσότερες νίκες,  ήταν ο κ. Δημήτριος Λιάκος (Σ.Σ. Λάρισας), στον οποίο απονεμήθηκε, αναμνηστικά, μετάλλιο από τον Σ.Σ. Ελασσόνας, καθώς και μία σκακιέρα και ένα βιβλίο (Γκάρι Κασπάροφ: Η ζωή είναι μία παρτίδα σκάκι) από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης “Η Τριπολίτιδα” κ. Ευάγγελο Τσακνάκη. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η κ. Αναστασία Αβραμίδου (Σ.Ο. Πολίχνης) και την τρίτη ο Παπαευστρατίου Ανδρέας (από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής).

\r\n\r\n

Στην κατηγορία κάτω των 10 ετών, νικητής ήταν ο Γιάννης Ζγουλέτας, δεύτερος ο Στέργιος Ζγουλέτας και τρίτος ο Νίκος Κατσάρας. Σε όλα τα παιδιά, ωστόσο, που συμμετείχαν, απονεμήθηκαν μετάλλια από τον Σ.Σ. Ελασσόνας.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Συμμετείχαν αναλυτικά:

\r\n\r\n

Άνω των 10 ετών:

\r\n\r\n

Αβραμίδου Αναστασία, Βίτκος Νικόλαος, Γκόγκος Ιωάννης, Γκόγκος Βασίλειος, Γκόγκος Νικόλαος, Γκόγκος Δημήτριος, Γκοτζακοζίδης Κοσμάς, Γκουντούρας Ιωάννης, Γκουντούρας Γεώργιος, Ζαρκαδής Ιωάννης, Θαμνόπουλος Θεόδωρος, Θεοδωράκης Σταύρος, Κατσάρας Ιωάννης, Λιάκος Δημήτριος, Λιόλιος Θεόφιλος, Λιόλιος Ιωάννης, Μαντζάρας Φώτιος, Μίχος Στέργιος, Μποζάνης Δημήτριος, Παγούνης Ηλίας, Παγούνης Γεώργιος, Παναγιώτου Θωμάς, Παπαδόπουλος Ζήσης, Παπαευστρατίου Ανδρέας, Παπαευστρατίου Δέσποινα, Πουρσανίδης Γεώργιος, Σουγλής Αχιλλέας, Τζιώλας Θεόδωρος, Τσακνάκης Ζήσης, Τσακνάκης Ευάγγελος, Τσιόγκας Ιωάννης, Τσιόγκας Θεόκλητος

\r\n\r\n

Κάτω των 10 ετών:

\r\n\r\n

Αλεξούλη Βασιλική, Αλεξούλη Ευδοκία, Γκόγκος Γεώργιος, Γκόγκου Καλλιόπη, Γκογκουμάτης Κων/νος, Γκογκουμάτης Κων/νος, Ζαρκαδής Αχιλλέας, Ζγουλίτης Ιωάννης, Ζγουλίτης Στέργιος, Κατσάρας Ηρακλής, Κατσάρας Αστέριος, Κατσάρας Νικόλαος, Κοτοτικίδης Βαλάντης, Μαντζάρα Δέσποινα, Τσακνάκης Παναγιώτης

\r\n\r\n

ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΗ ΔΟΛΙΧΗ

\r\n\r\n

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 6:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο και στην κεντρική πλατεία Δολίχης εκπαιδεύτηκαν στις πρώτες βοήθειες δεκάδες μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης “Η Τριπολίτιδα”, του Αθλητικού Ομίλου “Ο Δολιχιακός” και του Συλλόγου Γυναικών Δολίχης “Φίλα Ευβιότου” από το τμήμα εκπαίδευσης του Ε.Κ.Α.Β. Λάρισας.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, εκ μέρους όλων των Συλλόγων, καλησπέρισε το παρευρισκόμενο πλήθος στο Πολιτιστικό Κέντρο και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτές του τμήματος εκπαίδευσης του Ε.Κ.Α.Β. Λάρισας: την κ. Ασπασία Φράγιου, την κ. Δήμητρα Μιχαλοπούλου, τον κ. Γρηγόρη Αγρόδημο, τον κ. Νίκο Πατσιά και τον υπεύθυνο των εκπαιδεύσεων κ. Νίκο Αντωνάκη. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, πως “ελπίζουμε αυτή η Ημέρα να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη και να είμαστε αρωγοί, όλοι μαζί, σε τέτοιου είδους δραστηριότητες”.

\r\n\r\n

Η κ. Ασπασία Φράγιου, εκ μέρους του Ε.Κ.Α.Β. Λάρισας, χαιρέτησε και ευχαρίστησε τα μέλη των Συλλόγων που παρευρέθηκαν.

\r\n\r\n

Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Γρ. Αγρόδημου στα εξής θέματα: αντιμετώπιση αιμορραγίας, αντιμετώπιση καταγμάτων, αντιμετώπιση εγκαυμάτων και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Στη συνέχεια η κ. Ασπασία Φράγιου παρουσίασε χειρισμούς σχετικά με την πνιγμονή από ξένο σώμα. Η κ. Δήμ. Μιχαλοπούλου και ο κ. Νίκος Πατσιάς ανέπτυξαν την παρουσίασή τους στη Βασική Υποστήριξη Ζωής και στη χρήση Αυτόματου Απινιδωτή.

\r\n\r\n

Η πρακτική εξάσκηση, τέλος, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, με τη χρήση προπλασμάτων, στη Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, στη χρήση του Αυτόματου Απινιδωτή και στη Θέση Ασφαλείας.

\r\n\r\n

\r\n

\r\n

\r\r\r\r\r

Ειδήσεις από το In.gr
 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.