rnrnrn

Παγκόσμιο Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων

Δίκτυο Περραιβία

Δευτεροβάθμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον Άνθρωπο,

το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

The Network of Associations of the Prefecture of Elassona and Overseas emigrants

"Perrevia", Secondary Non Governmental Organization, Elassona, Larisa - Greece

Απόδημοι

Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε η εκλογή του νέου ΔΣ – Μεγάλη ανανέωση στη σύνθεσή του για τα επόμενα τρία χρόνια – Ομόφωνα στο τιμόνι του Δικτύου παραμένει για 4η θητεία ο μέχρι σήμερα Πρόεδρός του, οικονομολόγος κ. Κων. Σκριάπας

ΕΛΑΣΣΟΝΑ, 14/7/2017 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 1513/14-7-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη 2η δεκαετία λειτουργίας του μπαίνει το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε η  εκλογή  του νέου ΔΣ  

Μεγάλη ανανέωση στη σύνθεσή του για τα επόμενα τρία χρόνια

Ομόφωνα στο τιμόνι του Δικτύου παραμένει για 4η θητεία ο μέχρι σήμερα Πρόεδρός του, οικονομολόγος  κ. Κων. Σκριάπας

Karla_r_6-7

20170706_203126 (Αντιγραφή) LOGO2 HEL

 

Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό ,αλλά και αισιόδοξο,  κλίμα ,έγινε το Σάββατο 1  Ιουλίου 2017 , στην Ελασσόνα, η εκλογή του νέου ΔΣ του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , μετά από ανοιχτή δημόσια πρόσκληση του απερχόμενου ΔΣ προς  όλους τους Συλλόγους -Μέλη του , που βρίσκονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό , σε τακτική  εκλογο-απολογιστική  Γενική Συνέλευση και την εκλογή του νέου ΔΣ για τα επόμενα τρία χρόνια , ήτοι από την 1/7/2017- 30/6/2020.

 

Εξαιρετική η δράση του Δικτύου την περασμένη τριετία

 

Στη  Γενική Συνέλευση , με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων των Συλλόγων -Μελών του  Δικτύου  ,παρουσιάστηκε η πλούσια δράση του τα τελευταία τρία χρόνια, από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Κων. Σκριάπα και τον ταμία κ. Κων. Φουρκιώτη.

Στον Διοικητικό απολογισμό εντάσσονται μεγάλα πανελλήνια και διεθνή συνέδρια ,σεμινάρια αναπτυξιακής εκπαίδευσης και κοινωνικής οικονομίας  ,ευρωπαϊκά προγράμματα , πολιτιστικές δράσεις πανελλήνιας εμβέλειας ,στήριξη ευπαθών ομάδων σε όλη τη Θεσσαλία , διοργάνωση αλλά και θεσμοθέτηση για την Ελλάδα των πρωτοπόρων και καινοτόμων  Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Euromed, τουριστική προβολή του Ολύμπου ,της Θεσσαλίας και της Ελλάδας , διοργάνωση και θεσμοθέτηση των περίφημων  Ιστορικών Ράλι Ολύμπου που διαφημίζουν τη χώρα παγκόσμια, δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας , προβολή των τοπικών προϊόντων, συνεργασία με Ελληνικά και Ξένα πανεπιστήμια, συνεργασία με Οργανώσεις άλλων χωρών ,υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προγραμμάτων  Erasmus+  , διοργάνωση εξειδικευμένων  επιστημονικών και αναπτυξιακών σεμιναρίων σε συνεργασία με πανεπιστήμια, προετοιμασία και παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών, ντοκιμαντέρ, βιωματικά εργαστήρια και πολλά άλλα , που το καταξίωσαν τόσο σε εθνικό ,όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικό της διεθνούς του αναγνώρισης είναι η πρόσκλησή του τον περασμένο Μάϊο 2017, στο Torun  της Πολωνίας ,όπου σε Πανευρωπαϊκή συνάντηση Φορέων από όλες τις χώρες,  παρουσίασε τις δράσεις του  ,κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων για την προσφορά του ,σε μια νέα ,δίκαιη και δημιουργική Ευρώπη.

 

Στη συνέχεια ,αφού ψηφίστηκε ομόφωνα  ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του Δικτύου , εκλέχτηκε το νέο ΔΣ του Δικτύου ,που αναλαμβάνει να το οδηγήσει στην δεύτερη δεκαετία της ζωής του ,αφού φέτος έκλεισε 10 χρόνια από την ίδρυσή του ,που έγινε στις 19/5/2007 στην Ελασσόνα ,με πρωτοβουλία 54 Συλλόγων της περιοχής Ελασσόνας ,αλλά και όλων των Αποδήμων σε Ελλάδα και εξωτερικό .

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μεγάλη ανανέωση στο 9μελές ΔΣ ,αφού εκλέχτηκαν τέσσερα (4)  νέα Μέλη ,που εκπροσωπούν Συλλόγους της περιοχής Ελασσόνας ,δίνοντας μια νέα δυναμική στο Δίκτυο.

Ήδη , το νέο ΔΣ συνεδρίασε σε πλήρη απαρτία την περασμένη εβδομάδα  και όρισε τα όργανά του , που αναλαμβάνουν να το οδηγήσουν στην δεύτερη δεκαετία της δράσης του και της κοινωνικής του προσφοράς.

 

Με ομόφωνη απόφαση συνεχίζει ως Πρόεδρος του Δικτύου ο Κώστας Σκριάπας

 

Σημειώνεται ότι στην προεδρία  του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,που αποτελεί Πρότυπο Καλής Πρακτικής για το χώρο των Εθελοντικών Οργανώσεων ,εντός και εκτός Ελλάδος , παραμένει για τέταρτη  θητεία ,με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του ΔΣ , ο μέχρι σήμερα Πρόεδρός του, οικονομολόγος κ. Κων.Σκριάπας , ο οποίος ,επίσης, είναι και ο Πρόεδρος του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας που ιδρύθηκε στη Θεσσαλία το 2011 . Επίσης εκλέχτηκαν ομόφωνα  οι δύο (2) παλαιοί Αντιπρόεδροί του οι κ.κ. Αστερίου Θωμάς και Φουρκιώτης Κων/νος .

Όλα τα Μέλη του νέου ΔΣ προέρχονται από σπουδαίους Συλλόγους και είναι καταξιωμένα στο χώρο του Εθελοντισμού ,της κοινωνικής προσφοράς και της Επιστήμης .

Το νέο Δ.Σ. του Δικτύου έχει την εξής σύνθεση :

 

  1. Σκριάπας Κων/νος -Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας –Πρόεδρος
  2. Αστερίου Θωμάς – Σύλλογος Ελασσονιτών Μονάχου Γερμανίας –Αντιπρόεδρος
  3. Φουρκιώτης Κων/νος -Σύλλογος «Παλαίστρα» Ελασσόνας- Αντιπρόεδρος – Ταμίας
  4. Βαρυτιμίδου Βασιλική – Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας –Γραμματέας
  5. Γκουντρουμπή Αποστολία – Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Λάρισας-Υπεύθυνη Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
  6.  Μπουζούκη Ελισσάβετ- Πολιτιστικό Προξενείο Ελασσόνας
  1. Γκανάτσιος Ανδρέας -ΧΟΣ Σπαρμού
  2. Αγλαϊα Καϊμακάμη – Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβίων Ολύμπου
  3. Φαρμάκη Αποστολία -Σύλλογος Πυθιωτών Λάρισας

 

Τις επόμενες μέρες όλα τα Μέλη του ΔΣ θα αναλάβουν τομείς δράσης , αφού το έργο και οι πρωτοβουλίες του Δικτύου είναι πολυποίκιλες και αφορούν τον Πολιτισμό ,το Περιβάλλον, την Κοινωνική Οικονομία ,την Κοινωνική Αλληλεγγύη , τη Βιώσιμη  Ανάπτυξη, τη Νέα Γενιά , τις Νέες Τεχνολογίες , την Καινοτομία, την παιδεία ,τις επιστήμες ,την ανάδειξη προορισμών , την Ψηφιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς , τη Δια Βίου Μάθηση και πολλά άλλα.

 

Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

 

Ο πρόεδρος  

Η Γενική Γραμματέας  

 

Σκριάπας Κων/νος                   Βαρυτιμίδου Βασιλική
   

 

\r\r\r\r\r

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΝΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2016-παρουσίαση του Βιβλίου του Κρανιώτη Φιλολόγου Δημήτρη Ιωάννου Θώμου με τίτλο: «Χίλιες και μία λέξεις, όπους ιτότι»

 \r\n\r\nΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΝΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2016\r\n\r\n \r\n\r\n \r\n\r\nΟ Σύλλογο Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ» συμμετέχει στο Κρανιώτικο Αντάμωμα 2016 με τις παρακάτω πολιτιστικές δράσεις το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016:\r\n\r\n1).Στην αίθουσα του ΜΕΣΚΕ στις 11:00 π.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Κρανιώτη φιλόλογου Δημήτρη Ιωάννου Θώμου «Χίλιες και μία λέξεις, όπους ιτότι». Έκδοση Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας « Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ».Λάρισα  2016.Την εκδήλωση συνδιοργανώνει ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας με τον συγγραφέα. \r\n\r\n2)Στον χώρο του Προφήτη Ηλία(Αη-Λιά) στις 9:00μ.μ θα χορέψουν τοπικά παραδοσιακά τραγούδια και όχι μόνο τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου παίδων και ενηλίκων.\r\n\r\nΛάρισα 20-07-2016\r\n\r\n \r\n\r\n                                                                     ΤΟ   Δ.Σ. \r\n\r\n \r\n\r\nΠΡΟΣΚΛΗΣΗ\r\n\r\n \r\n\r\nΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΑΝΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ»\r\n\r\n \r\n\r\nΣας προσκαλούμε στην παρουσίαση του Βιβλίου του Κρανιώτη Φιλολόγου Δημήτρη Ιωάννου Θώμου με τίτλο:  «Χίλιες και μία λέξεις, όπους ιτότι», έκδοση του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας, που θα γίνει το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 και ώρα 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Μ.Ε.Σ.Κ.Ε.  στην Κρανιά Ελασσόνας.\r\n\r\n \r\n\r\nΤο Βιβλίο θα παρουσιάσει ο ψυχίατρος και φίλος της γλώσσας, Γιώργος Δημητρακόπουλος.\r\n\r\nΘα μιλήσει ο Γιώργος Μπλάντας, Γραμματέας του Συλλόγου, ο οποίος θα συντονίζει την εκδήλωση.\r\n\r\n \r\n\r\nΕίσοδος Ελεύθερη                                                                    Με τιμή\r\n\r\nΤο Δ.Σ. του Συλλόγου

\r\r\r\r\r

Στα ποδοσφαιρικά «σαλόνια» του ουρανού ο Γιώργος Σιδερόπουλος-ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ «ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ» ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ Του Γιάννη Μουκίδη

Στα ποδοσφαιρικά «σαλόνια» του ουρανού ο Γιώργος Σιδερόπουλος

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n\r\nΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ «ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ» ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ\r\nΤου Γιάννη Μουκίδη\r\n\r\nΚΗΔΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (1)\r\n\r\nΣτα ποδοσφαιρικά «σαλόνια» του ουρανού θα αγωνίζεται για πάντα ο παλαίμαχος Ελασσονίτης τερματοφύλακας Γιώργος Σιδερόπουλος, που «έφυγε» από την ζωή μόλις λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, αφήνοντας το δικό του ιδιαίτερο «στίγμα» στα ποδοσφαιρικά «δρώμενα» της Ελλάδος.\r\nΜέσα σε ατμόσφαιρα διάχυτης συγκίνησης και με «φόντο» τα σκυθρωπά πρόσωπα του κόσμου που κατέκλυσε τον εσωτερικό χώρο και τον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας, χθες στις 11 το πρωί, η γενέτειρα του η Ελασσόνα, εκατοντάδες άτομα, συγγενείς και φίλοι, αρχές της περιοχής, φίλαθλοι, ποδοσφαιριστές, προπονητές, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, αθλητικοί παράγοντες, ο απλός κόσμος, είπαν το «ύστατο χαίρε» στον άγρυπνο «αίλουρο» της εστίας, στον «κέρβερο» των γηπέδων, που εντυπωσίαζε με τις εμφανίσεις του, στον Γιώργο Σιδερόπουλο.\r\nΣτην Εξόδιο Ακολουθία λειτούργησε ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου.\r\n
ΚΗΔΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (1)ΚΗΔΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (2)\r\n

\r\nΚΗΔΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (3)ΚΗΔΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (4)\r\n

\r\nΚΗΔΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (5)

\r\nΠεριεκτικός και με νόημα ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε ο δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου:\r\n«Λίγα λεπτά πριν την αυγή του νέου έτους, στο βαθύ σκοτάδι του παλιού χρόνου έμελλε να γραφεί το όνομα του μεγάλου Γιώργου Σιδερόπουλου στην λίστα των χαρισματικών προσωπικοτήτων που άφησαν ετούτο τον κόσμο και αναχώρησαν για το μεγάλο ταξίδι. Ο Σιδερόπουλος κόσμησε με την παρουσία του τα γήπεδα ολόκληρης της χώρας, αφού πρώτα είχε τιμήσει τα πάτρια εδάφη της Ελασσόνας, τα οποία τώρα θα τον κρατήσουν για πάντα κοντά τους.\r\nΗ προσωπικότητά του και η αγωνιστικότητά του, οι αρετές όλες που μπορεί να έχει ένας μεγάλος αθλητής, ήταν αυτές που άνοιξαν τις πόρτες των μεγάλων ομάδων και έτσι ο Γιώργος Σιδερόπουλος βρέθηκε από τον αγαπημένο ΠΟΕ κάτω από τα δοκάρια της μεγάλης ΑΕΚ.\r\nΓια την αγωνιστική του δράση και τα αθλητικά του επιτεύγματα υπάρχουν άλλοι, καταλληλότεροι από μένα, για να μιλήσουν, εξιστορώντας τα κατορθώματά του, αυτά δηλαδή που τον τοποθέτησαν στο πάνθεον των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαιρικού αθλητισμού της χώρας.\r\nΑν υπήρχε ένα σημείο στο οποίο θα ήθελα εγώ να σταθώ, αυτό είναι η υπέρβαση την οποία κατάφερε ένα παιδί της επαρχίας σε χρόνους δύσκολους και απαιτητικούς, τότε που δεν είχαν αναπτυχθεί τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης και έτσι το οποιοδήποτε ταλέντο δεν μπορούσε να γίνει γνωστό κατευθείαν.\r\nΑξίζει λοιπόν να αναλογιστεί κανείς πόσο μεγάλο και σημαντικό επίτευγμα είναι για έναν νέο της εποχής, με ακατέργαστο ταλέντο να ανεβαίνει ένα-ένα τα σκαλιά του αγώνα και της επιτυχίας, αλλάζοντας ομάδες και εθνικές κατηγορίες για να φτάσει στην μεγάλη ΑΕΚ και να γράψει χρυσές σελίδες κάτω από τα δοκάρια της.\r\nΌλοι εμείς εδώ στην Ελασσόνα είμαστε περήφανοι γιατί το όνομα ενός ντόπιου ταλέντου έχει καταχωρηθεί στα λαμπρά κατάστιχα του ελληνικού αθλητισμού. Και μ’ αυτήν ακριβώς τη σκέψη και το αίσθημα αποχαιρετούμε σήμερα τον μεγάλο Γιώργο, εκφράζοντας στους δικούς του ανθρώπους τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».\r\nΣτις 1.30 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο, η φιλόξενη γη της Ελασσόνας δεχόταν στην αγκαλιά της για πάντα τον ταλαντούχο τερματοφύλακα, για να αγωνίζεται πια στα ποδοσφαιρικά «σαλόνια» του ουρανού!\r\nΣτο τελευταίο «αντίο» για τον παλαίμαχο Ελασσονίτη ποδοσφαιριστή έδωσαν το «παρών», ανάμεσα στους άλλους:\r\nο βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Παπαευθυμίου, Ηλίας Κωτούκας, Νίκος Γκουτζουρέλας, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος, ο πρ. αντιδήμαρχος Τυρνάβου Βασ. Νταβαρούκας, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, μέλη της διοίκησης του Π.Ο.Ε., ο πρόεδρος του «Οικονόμου» Τσαριτσάνης Χρ. Μουλτσιάς, Παλαίμαχοι της Ελασσόνας, προπονητές του Νομού Λάρισας, οι Παλαίμαχοι της Α.Ε.Λ. Αλεξούλης, Αργυρούλης, Παραφέστας, Βαλαώρας, Σελιώνης, Ανδρεούδης, Πλίτσης, οι Παλαίμαχοι των Τρικάλων Κατσάκος και Γεωργίτσης, ο παλαίμαχος Ανθούπολης και Σαρακηνού Αδαμάκος, αθλητικοί παράγοντες, δεκάδες εν ενεργεία ποδοσφαιριστές σωματείων της περιοχής, κ.ά.Στεφάνια κατέθεσαν: Ο δήμαρχος Ελασσόνας και το Δημοτικό Συμβούλιο, η ΠΑΕ ΑΕΚ, ο Σύνδεσμος Παλαιμάχων της ΑΕΚ, οι Φίλοι της ΑΕΚ Ελασσόνας, ο Π.Ο. Ελασσόνας, οι Παλαίμαχοι της Λάρισας, ο τερματοφύλακας – προπονητής Παναγιώτης Νάσης, κ.ά.\r\n\r\n

\r\r\r\r\r

Επιτυχημένο επιστημονικό συμπόσιο των Βλάχων στην Ελασσόνα τον ΔΕΚ 2015

Επιτυχημένο επιστημονικό συμπόσιο των Βλάχων στην Ελασσόνα

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n\r\nΤου Γιάννη Μουκίδη\r\n\r\nΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (11)\r\n\r\nΜε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ελασσόνα το 16ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Πραδοσιακής Μουσικής και Χορών, που συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλαχων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Ελασσόνας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.\r\nΗ θεματική του Συμποσίου «Η Βλάχικη παρουσία περί τον Όλυμπο στους νεότερους χρόνους» και τα ζωντανά «χρώματα» της Βλάχικης παράδοσης προσέλκυσαν δεκάδες Βλάχους και όχι μόνο από διάφορες περιοχές της χώρας, που βρέθηκαν στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», για να «ανασκαλίσουν» την Βλάχικη παράδοση και ιστορία, για να καμαρώσουν για την Βλάχικη καταγωγή τους.\r\nΤην κυβέρνηση, στις εργασίες του Συμποσίου, εκπροσώπησε η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Κυριακή Τεκτονίδου, που χαιρέτισε τις εκδηλώσεις.\r\n
\r\n\r\nΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (1)ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (2)\r\n

\r\nΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (3)ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (4)\r\n

\r\nΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (5)ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (6)\r\n

\r\nΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (7)ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (8)\r\n

\r\nΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (9)ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (10)\r\n

\r\nΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (11)ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΛΑΧΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (12)\r\n

\r\n

\r\nΗ «οικοδέσποινα» Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων τίμησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα και τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, που με τη σειρά τους ευχαρίστησαν την Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων για την τιμή.\r\nΕνδεικτικά, στους χαιρετισμούς τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ, Ν. Ευαγγέλου έστειλαν τα δικά τους μηνύματα:ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ\r\n«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ακόμη περισσότερο σπουδαίο στις ημέρες μας, τις ημέρες που η κοινωνία και οι πολίτες έχουν υποστεί ζημιά, να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που ως στόχο έχουν την ανάδειξη και διατήρηση του πολιτισμού και της παράδοσής μας. Θέλω να συγχαρώ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων η οποία με την πολυσχιδή δράση της αποτελεί εδώ και χρόνια τον θεματοφύλακα της ελληνικής παράδοσης, των ηθών και των εθίμων αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς της βλάχικης φυλής. Ζούμε σε καιρούς που χαρακτηρίζονται από το άγχος, την αστάθεια και την κρίση των αξιών. Κόντρα σ’ αυτό το ρεύμα επιβιώνουν και μεγαλουργούν αξιόλογες προσπάθειες όπως η δική σας, η οποία αρνείται την παραβίαση και την πτώση των εσωτερικών συνόρων του αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητος και του πολιτισμού μας. Όλοι οι λαοί της γης έχουν να παρουσιάσουν την ιστορική τους ταυτότητα και ζουν σύμφωνα με τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα τους. Ο Ελληνικός λαός περισσότερο από κάθε άλλο, είναι εκείνος που παρ όλες τις εκούσιες ή ακούσιες μεταναστεύσεις, τους αποικισμούς και εποικισμούς, τις επιδρομές, υποδουλώσεις και επιμειξίες, συνεχίζει να ζει με τους κληρονομημένους τρόπους ζωής. Αποτελεί ελάχιστο χρέος από την πλευρά μας ως αιρετή Περιφέρεια, να στηρίξουμε κάθε δραστηριότητα που λαμβάνει χώρο στον τόπο μας, και στοχεύει στην αναβίωση, διατήρηση και μετάδοση στις επόμενες γενιές των ηθών και εθίμων μας. Αναμφίβολα, λοιπόν, μέσα από το λαϊκό πολιτισμό αναζητάμε τις ρίζες μας και ανακαλύπτουμε τη φυσιογνωμία μας ως λαός, πιστοποιούμε την ταυτότητά μας, θωρακίζουμε τη συνέχιση του έθνους μας. Εναρμονίζουμε το χθες με το σήμερα και χτίζουμε το αύριο… Θέλω να υπενθυμίσω πως ο πολιτισμός δεν κληρονομείται απλά. Κάθε γενιά πρέπει να τον μάθει και να τον κερδίσει από την αρχή. Κι αυτό ακριβώς πράττετε με ιδιαίτερη επιτυχία όλοι εσείς εδώ σήμερα και σας αξίζουν συγχαρητήρια», «κατέθεσε» με έμφαση ο κ. Αγοραστός.\r\n\r\nΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ\r\nΟ δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου, αφού έκανε αναφορά στη στενή σχέση των Βλάχων με την περιοχή της Ελασσόνας, υπογράμμισε: «Να καταθέσω την ισχυρή μου πεποίθηση, πως η αναζήτηση και καταγραφή του ιστορικού νήματος που συνδέει περιοχές της χώρας μας με μετακινήσεις φυλών και πληθυσμών και η δημιουργία νέων πολιτισμικών και κοινωνικών δεδομένων έχουν μεγάλη σημασία στην αποτύπωση της εθνικής μας ταυτότητας και σε τελική ανάλυση της ιστορικής μας συνείδησης. Συμπόσια σαν και αυτό που διεξάγεται στην Ελασσόνα βοηθάνε ακριβώς σ΄ αυτή την αποτύπωση, αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά της χώρας, η ταυτότητα της οποίας διαμορφώθηκε από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων και η μετακίνηση και εγκατάσταση του βλάχικου στοιχείου σε πολλές περιοχές της. Το στοιχείο των Βλάχων έντονο και στα ορεινά χωριά της περιοχής μας διατηρεί ως σήμερα ήθη και έθιμα, παραδόσεις και συνήθειες που περνάνε από γενιά σε γενιά διαμορφώνοντας ένα ιστορικό πλαίσιο μοναδικό για ολόκληρη την επαρχία μας».\r\n\r\nΕνδιαφέρουσες εισηγήσεις «κατέθεσαν» στο διήμερο Συμπόσιο της Ελασσόνας οι: Μιχ. Μαγειρίας(εκπαιδευτικός, πρόεδρος της ΠΟΠΣ Βλάχων και της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας), Γλυκερία Μιχ. Χατζούλη(επίκουρος Καθηγήτρια του Α.Π.Θ.), Απόστολος Σακογιάννης(πρόεδρος Πανθεσσαλικού Συλλόγου «Οι Καλαρρύτες»), Γρηγόρης Βέλκος(ιστορικός – συγγραφέας), Στέργιος Λαϊτσος(ιστορικός, υπ. Δρ. Ινστιτούτου Ιστορίας Πανεπιστημίου Βιέννης), ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Αντώνιος Μπουσμπούκης(ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ.), Βασίλ. Καϊμακάμης(Καθηγητής του Α.Π.Θ.), Ευανθία Στεργιάδου(Δρ. Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Ιστορίας), Κώστας Σπανός(εκπαιδευτικός, εκδότης περιοδικού «Θεσσαλικό Ημερολόγιο»).\r\nΑκόμη, ενθουσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο και τους «πιστούς» της Βλάχικης παράδοσης τα χορευτικά τμήματα από χοροδιδασκάλους χορευτικών και από τους Συλλόγους Αβδελιωτών «Βασιλίτσα», Αρβανιτοβλάχων Αργυροπουλίου, Σαμαριναίων «Αγία Παρασκευή», Καλυβίων «Όλυμπος», Εξωραϊστικού Λιβαδίου, Κοκκινοπλιτισσών Ελασσόνας, που παρουσίασαν «δείγματα» της δουλειάς τους στο χώρο της παράδοσης.\r\n\r\nΠαρόντες στο Συμπόσιο των Βλάχων: ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος με κληρικούς της περιοχής, οι βουλευτές κ.κ. Χρ. Κέλλας, Κ. Μπαργιώτας και Γ. Κατσιαντώνης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Μαρία Μαμάρα και κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδημαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Ευφρ. Καρακαβανίδου – Σκρέτα, Αν. Σερετίδης, Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φ. Καραγκόγκος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ν. Πουτσιάκας, αυτοδιοικητικοί, ο πρ. βουλευτής κ. Ι. Παπαδημόπουλος, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, ιστορικοί και ερευνητές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και όχι μόνο, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠ Βλαχων κ. Μιχ. Μαγειρίας με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων «Περραιβία» κ. Κ. Σκριάπας, κ.ά.\r\n\r\n

\r\r\r\r\r

Ο Βόλος έλαμψε από Πολιτισμό -Αποθεώθηκε η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού -Μια μεγάλη διοργάνωση από το Δίκτυο «Περραιβία» και το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Μια μεγάλη διοργάνωση  από το Δίκτυο «Περραιβία» και το Επιμελητήριο Μαγνησίας

\r\n\r\n

Ο Βόλος έλαμψε από Πολιτισμό

\r\n\r\n

Αποθεώθηκε η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού

\r\n\r\n

σε μια συγκλονιστική  συναυλία-όνειρο  

\r\n\r\n

για τον Γ. Μουζάκη

\r\n\r\n

Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για τη στήριξη ευπαθών ομάδων

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 Mια μοναδική  εμπειρία έζησαν όσοι τυχεροί μπόρεσαν να μπουν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου, την   Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 , όπου πραγματοποιήθηκε μια και μοναδική συναυλία της περίφημης Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στο Βόλο ,αφιερωμένης στον μεγάλο Έλληνα μουσουργό Γιώργο Μουζάκη .

\r\n\r\n

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο, όπου θα δίνονταν η συναυλία κατακλύστηκε από πολύ νωρίς με εκατοντάδες φίλους τόσο της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού ,όσο και του Γ. Μουζάκη και δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο ,με αποτέλεσμα εκατοντάδες να μείνουν έξω από τον χώρο της συναυλίας.

\r\n\r\n

Η εντυπωσιακή αυτή εκδήλωση που ενθουσίασε και μάγεψε το κοινό του Βόλου και της Μαγνησίας,  διοργανώθηκε από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»  , το Επιμελητήριο Μαγνησίας και τον Σύλλογο Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας ,είχε έντονα κοινωνικά μηνύματα και αποσκοπούσε στη συγκέντρωση Ελληνικών τροφίμων για ενίσχυση του Γηροκομείου και Ορφανοτροφείου Βόλου με τρόφιμα .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Η συναυλία-όνειρο  που κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα  ποιότητας και αισθητικής από την περίφημη Μπάντα, αποτελούνταν  από 35 μουσικούς και τους εξαιρετικούς ερμηνευτές – σολίστες της Λυρικής Σκηνής ,την υψίφωνο  Ευδοκία Μωϋσίδου και τον τενόρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής   Σταύρο Σαλαμπασόπουλο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου κ. Γιώργου Τσιλιμπάρη – Πλωτάρχη Π.Ν, οι οποίοι απογείωσαν την εκδήλωση και  όλοι την χαρακτήρισαν ως μια από τις καλύτερες συναυλίες  των τελευταίων ετών .

\r\n\r\n

Το πρόγραμμα της Μπάντας παρουσίασε  η ηθοποιός Δήμητρα Κυρατσούδη ,ενώ τις χορογραφίες της βραδιάς έκανε η  Βάσω Τηλιοπούλου -Chorus Line Βόλου με τους χορευτές της .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Ακούστηκαν είκοσι έξι από τα ομορφότερα τραγούδια του σπουδαίου μας μουσουργού Γ. Μουζάκη ,όπως «Βίρα τις άγκυρες», «παλιά μου γειτονιά», «χρόνια σε περίμενα», «η παλιοπαρέα», «όπου κι αν πας να θυμάσαι», «ένας φίλος», «έχω απόψε ραντεβού», «δεν πάω σπίτι μου απόψε» και πολλά άλλα , που ξεσήκωσαν το κατάμεστό θέατρο της Ν.Ιωνίας Βόλου και το ταξίδεψαν στις ομορφότερες στιγμές της καλής Ελληνικής μουσικής.

\r\n\r\n

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κ. Σκριάπας ,που είχε-όπως πάντα- την επιμέλεια ,και τον συντονισμό όλης της εκδήλωσης ,ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και συνδιοργανωτής  κ. Τέλης Μπασδάνης και  ο Διευθυντής  Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΝ Πλοίαρχος  ΠΝ κ. Μιχέλης Αναστάσιος ,που τόνισαν τη σημασία τέτοιου βεληνεκούς και καλλιτεχνικής αξίας γεγονότων ,που μπορούν να αναδείξουν την κοινωνική αλληλεγγύη ,ως το μέγιστο κοινωνικό αγαθό ,σε μια εποχή τεράστιας οικονομικής -και όχι μόνο-κρίσης.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αλλά και τρόφιμοι του Γηροκομείου Βόλου και του Ορφανοτροφείου ,ενώ ρίγη συγκίνησης σκόρπισε όταν η κ. Καμπόλη Στέλλα ,ηλικίας 91 ετών ,ευχαρίστησε τους διοργανωτές και έκανε έκκληση για τη στήριξη από την κοινωνία ,της 3ης ηλικίας, με κάθε τρόπο.

\r\n\r\n

Οι διοργανωτές τίμησαν με αναμνηστικές πλακέτες όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής βραδιάς, που θα τη θυμούνται όλοι για πολλά χρόνια, ( τον Πλοίαρχο κ. Μιχέλη Αναστ.-Διευθυντή της Διεύθυνσης εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων  ,τον μαέστρο της περίφημης Μπάντας κ. Τσιλιμπάρη Γ. -Πλωτάρχη ΠΝ. τους ερμηνευτές ,που καθήλωσαν το κοινό επί δύο ώρες, κ. Μωϋσίδου Ευδοκία  και Στ. Σαλαμπασόπουλο  , την ηθοποίο Δήμητρα Κυρατσούδδη και την καλλιτεχνική Διευθύντρια της Σχολής Χορού » Chorus Line κ. Βάσω Τηλιοπούλου, ενώ τιμητική πλακέτα απένειμε στον κ. Μιχέλη  ,  ο εκπρόσωπος του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου κ. Μπαντόλας Στέφ. ,που διατηρεί ένα από τα καλύτερα τμήμα τα ναυτικών σπουδών, που λειτουργούν στην Ελλάδα, ενώ οι σπουδαστές ανέρχονται σε 130, προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα. 

\r\n\r\n

Μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή ήταν όταν το Πολεμικό Ναυτικό ,που σε συνεργασία με το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», πραγματοποιεί την 4η κατά σειρά συναυλία, από την πλευρά του,  απένειμε στον Πρόεδρο του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»κ. Κων.Σκριάπα  , ο μεν κ. Μιχέλης Αναστ. τον Θυρεό του Πολεμικού Ναυτικού ,ενώ ο μαέστρος της μπάντας κ, Γ. Τσιλιμπάρης απένειμε τον Θυρεό της μπάντας του ΓΕΝ ,σε αναγνώριση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Πρόεδρος του Δικτύου ‘Περραιβία» στη διοργάνωση μεγάλων γεγονότων, που αναδεικνύουν το έργο της Μπάντας   σε όλη την υφήλιο ,αλλά και συνολικά τον τόπο .

\r\n\r\n

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν  προσωπικά όλους τους φορείς που υποστήριξαν την εκδήλωση ,τους:  ΔΟΕΠΑΠ -ΔΗΠΕΘΕ Βόλου , Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού ,Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και τους επιχειρηματίες κ.κ. Μουστακαλή Μίλτο (Ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ») ,Πάνο Παύλο (ΚΧ 1948 -Εστιατόριο, Οπτικά Δημητριάδης , ΧΡΩΜΑ  «ΠΑΝΟΣ¨» )και Ααρών Αβδελά -Κατάστημα ΑΒΔΕΛΑΣ , για τη μεγάλη στήριξη, που οι επιχειρήσεις τους  πρόσφεραν  στη διοργάνωση ,σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης ενώ προϊόντα έδωσαν για τον κοινωνικό αυτό σκοπό οι Βιομηχανίες ΕΨΑ Α.Ε., Βιομηχανία Μπισκότων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, η ΒΙ.ΑΛ.ΚΟ -ΣΚΟΥΡΤΌΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., και η εταιρία ΛΥΧΝΑΡΑΣ -ΒΕΡΓΙΝΑ Α.Ε..

\r\n\r\n

Επίσης ευχαρίστησε θερμά τους καθηγητές-εκπροσώπους και τους μαθητές της Ναυτικής Σχολής ,που βοήθησαν στη συλλογή και τακτοποίηση των τροφίμων .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την αναχώρηση της Μπάντας για την Αθήνα ,ο Πρόεδρος του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κώστας Σκριάπας και ο Αντιπρόεδρος κ. Κ. Φουρκιώτης , επέδωσαν σε όλα τα μέλη της Μπάντας τσάντα με τα αντιπροσωπευτικότερα προϊόντα του Βόλου και του Ολύμπου (τσίπουρο, κρασιά, αναψυκτικά, κ.ά) ,όπως ,επίσης και έντυπο ενημερωτικό υλικό που παραχώρησε ο Δήμος Βόλου .

\r\n\r\n

Στην εκδήλωση παρέστησαν oι: κ. Αργ. Κοπάνας -Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΝ , Πλοίαρχος ΠΝ  κ. Μιχέλης Αναστάσιος , εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Βόλου, ο πρόεδρος κ. Μαρσέλ Σολομών και μέλη του ΔΣ της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου , η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Μαρίνια Χρυσοβελώνη,ο πρ. Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Π. Μαβίδης ,πολλοί εκπρόσωποι Φορέων και φυσικά εκατοντάδες πολιτών ,που έδειξαν την ευαισθησία τους προς τον συνάνθρωπο και συγκεντρώθηκε ικανή ποσότητα τροφίμων ,που οι διοργανωτές από την ερχόμενη εβδομάδα, θα μοιράσουν για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

\r\n\r\n

Εκ μέρους του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο Γ.Γ.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

          ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ                            ΚΩΝ. ΚΥΡΙΛΛΊΔΗΣ

\r\r\r\r\r

Ειδήσεις από το In.gr