rnrnrn

Παγκόσμιο Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων

Δίκτυο Περραιβία

Δευτεροβάθμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον Άνθρωπο,

το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

The Network of Associations of the Prefecture of Elassona and Overseas emigrants

"Perrevia", Secondary Non Governmental Organization, Elassona, Larisa - Greece

Χλωρίδα-Πανίδα Ολύμπου

Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελασσόνας:Ετήσια ανάβαση στον Μύτικα του Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Αυγούστου

Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελασσόνας

\r\n\r\n

Οικονόμου 1 – Τ.Κ. 40200 Ελασσόνα – Τηλ. 24930.25448 Fax. 24930.29614

\r\n\r\n

www.xoselassonas.gr     e-mail: info@xoselassonas.gr

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Θέμα: Ετήσια ανάβαση στον Μύτικα του Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας

\r\n\r\n

 Ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελασσόνας προσκαλεί όλους τους φίλους στην Ετήσια Ανάβαση του Συλλόγου στον Μύτικα το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Αυγούστου. Πιστός στο ραντεβού του, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας αναλαμβάνει να ανεβάσει στην ψηλότερη κορυφή της χώρας μας, όποιον το επιθυμεί.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Διαμονή το βράδυ στο καταφύγιο «Χριστάκη» με το φεγγάρι να γεμίζει και την επόμενη μέρα αναχώρηση το πρωί για την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα (2918 μ.), το «Πάνθεον» των προγόνων μας.

\r\n\r\n

Θα γίνουν και εναλλακτικές διαδρομές με καθοδήγηση προς άλλες κορυφές, Σκολιό (2911 μ.), Σκάλα (2866 μ.), Χριστάκη (2714 μ.), για όσους προτιμήσουν κάτι πιο εύκολο. Φυσικά, όποιος το επιθυμεί μπορεί να παραμείνει και να απολαύσει τη μέρα του στο καταφύγιο του «Χριστάκη».

\r\n\r\n

 Θα ακολουθήσουμε το Μυστικό Μονοπάτι για τον Όλυμπο -που πλέον δεν είναι τόσο μυστικό και η Αθηνά Κρικέλη με τη δημοσιογραφική ομάδα της –Ellopia Media Group EMG– θα είναι μαζί μας στη μεγάλη αυτή γιορτή.

\r\n\r\n

 Η μετακίνηση θα γίνει με ιδιωτικά οχήματα και συνίσταται η επιλογή 4×4, γιατί ο δρόμος είναι δύσκολος χωματόδρομος. Ξεκινάμε από Ελασσόνα, από τα γραφεία του Συλλόγου στις 15:30, συναντιόμαστε με άλλους φίλους στην Καλλιθέα Ολύμπου στις 16:00, περνάμε από το χωριό Καλύβια και συνεχίζουμε ακολουθώντας χωματόδρομο απόστασης περίπου 20 χλμ. που θα μας οδηγήσει στο καταφύγιο «Χριστάκη» (2450 μ.) – το καταφύγιο αποτελεί κομβικό σημείο για όλες σχεδόν τις διαδρομές.

\r\n\r\n

 Ακολουθεί τακτοποίηση στο καταφύγιο (η διαμονή είναι δωρεάν). Το «Χρηστάκη» βρίσκεται στη θέση «Μεγάλη Γούρνα» και διαθέτει 45 κλίνες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στη διαμονή, οι υπόλοιποι μπορούν να διαμείνουν σε δικά τους αντίσκηνα.

\r\n\r\n

 Πρόγραμμα Κυριακής

\r\n\r\n

Ξύπνημα στις 8:00, πρωινό γεύμα, έλεγχος του εξοπλισμού και αναχώρηση για τον Μύτικα.

\r\n\r\n

Επιστροφή το μεσημέρι στο καταφύγιο, φαγητό και αναχώρηση για την επιστροφή.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Απαραίτητα υλικά:

\r\n\r\n

• Άνετα ρούχα

\r\n\r\n

• Ορειβατικά παπούτσια

\r\n\r\n

• Σακίδιο πλάτης

\r\n\r\n

• Δεύτερα ρούχα

\r\n\r\n

• Θερμοεσώρουχα προαιρετικά

\r\n\r\n

• Ζεστό Φλις

\r\n\r\n

• Μπουφάν

\r\n\r\n

• Δεύτερες κάλτσες

\r\n\r\n

• Αδιάβροχο μπουφάν

\r\n\r\n

• Νερό

\r\n\r\n

• Αποξηραμένη τροφή ή κάποιο σνακ

\r\n\r\n

• Υπνόσακος

\r\n\r\n

• Γάντια

\r\n\r\n

• Σκούφος

\r\n\r\n

• 2 ζευγάρια κάλτσες

\r\n\r\n

• Φακός

\r\n\r\n

• Προαιρετικά ατομικός εξοπλισμός βουνού (κράνος, μποντριέ, μπατόν)

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Βασικές Πληροφορίες

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Αρχηγός διαδρομής: Γενικός αρχηγός Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας – Ζιώγας Χαράλαμπος:6982.050.761

\r\n\r\n

Αρχηγός αποστολής: Πρόεδρος Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας – Τριανταφύλλου Γεώργιος: 6974.728.071

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Σημείο αναχώρησης: Γραφεία Χ.Ο.Σ Ελασσόνας, Κεντρική πλατεία Ελασσόνας, Οικονόμου 1

\r\n\r\n

Ώρα αναχώρησης: 15:30

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Τιμή συμμετοχής: 5 ευρώ

\r\n\r\n

Δωρεάν για τα μέλη του Συλλόγου και για παιδιά κάτω των 15 ετών

\r\n\r\n

Επιπλέον 10 euro για την προαιρετική συμμετοχή στο φαγητό (2 γεύματα και 1 πρωινό)

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

* Απαραίτητη προϋπόθεση για παιδιά κάτω των 18 να συνοδεύονται!

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Η Βάση Ετοιμότητας των Ελλήνων Διασωστών της Ελασσόνας θα είναι μαζί μας για την ασφάλειά μας.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε μαζί μας

\r\n\r\n

το αργότερο ως την Τετάρτη 19 Αυγούστου και ως τις 22:00.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Τηλέφωνα επικοινωνίας

\r\n\r\n

Πρόεδρος του Συλλόγου, Τριανταφύλλου Γεώργιος: 6974.728.071

\r\n\r\n

Γενικός Αρχηγός του Συλλόγου, Ζιώγας Χαράλαμπος: 6982.050.761

\r\n\r\n

Γραμματεία Συλλόγου: 24930-25.448

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Μέρες και ώρες λειτουργίας του Συλλόγου

\r\n\r\n

Δευτέρα & Παρασκευή 19:30 – 22:30

\r\n\r\n

Τετάρτη 10:00 – 13:00

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Για το Δ.Σ.

\r\n\r\n

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Τριανταφύλλου Γεώργιος                                          Σφήκα Βίκη

\r\r\r\r\r

Χιονογιορτή και Κοπή Πίτας του ΧΟΣ Ελασσόνας

Ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελασσόνας διοργανώνει διήμερη εξόρμηση στο χιονοδρομικό κέντρο του Ολύμπου το Σάββατο και την Κυριακή 7 και 8 Μαρτίου με 1 διανυκτέρευση στο ΚΕΟΑΧ το Σάββατο βράδυ. Στα πλαίσια της  εκδρομής θα πραγματοποιηθεί Χιονογιορτή με το κλείσιμο του 1ου κύκλου μαθημάτων του Φυτωρίου του ΧΟΣ, την Κυριακή το πρωί, και στο τέλος των μαθημάτων θα γίνουν αγώνες και παιχνίδια στο χιόνι για τους μικρούς φίλους και θα δοθούν διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Επίσης τη Κυριακή 8 Μαρτίου Ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελασσόνας θα κόψει την ετήσια πίτα στο ΚΕΟΑΧ στις 13:00. Το φλουρί θα είναι ένα ζευγάρι πέδιλα του σκί.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Το λεωφορείο για τον Όλυμπο αναχωρεί το Σάββατο από τα γραφεία του Συλλόγου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 697.47.28.071.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Ο ΧΟΣ θα ήθελε να ενημερώσει τα μέλη και τους φίλους  ότι ξεκίνησαν οι εγγραφές για το 2ο κύκλο μαθημάτων του Φυτωρίου. Οι εγγραφές θα κλείσουν την Τετάρτη 11 Μαρτίου. 

\r\r\r\r\r

Ο Θουκυδίδης , οι «προδότες» και οι …….κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού

ΕΠΕΙΓΟΝ

\r\n\r\n

ΒΟΛΟΣ 14/10/2014

\r\n\r\n

ΑΠΟ

\r\n\r\n

Κων. Σκριάπα

\r\n\r\n

Οικονομολόγου -Σύμβουλου Ανάπτυξης

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Ο Θουκυδίδης , οι «προδότες» και οι …….. κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού

\r\n\r\n

Αγαπητοί Φίλοι ,

\r\n\r\n

προς αποκατάσταση της αλήθειας σε ότι αφορά τα σχόλια μου, ως απλού πολίτη και μόνο ,  που όμως γνωρίζει αρκετά  για το θέμα σχετικά με την  παραχώρηση των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού ,που η επιδιωκόμενη  αξιοποίησή τους ήταν πάντα ζητούμενο για την τοπική κοινωνία ,  εδώ και πολλά χρόνια , θα πρέπει να αναφέρω ότι η δυσφορία μου και η μεγάλη απογοήτευσή μου, ως απλού Ενεργού Πολίτη αλλά και ως εκλεγμένου παμψηφεί Προέδρου του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», του Δικτύου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας ,αλλά και του Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλίας, αναφέρεται στο γεγονός  , ότι ακόμα και τώρα ,υπάρχουν κάποιοι ,οι οποίοι δεν κοιτάζουν τον εαυτό τους  στον καθρέπτη και να τον κρίνουν  για όσα έκανε ,αλλά κυρίως για όσα δεν έκανε ,ενώ είχε καθήκον ,από την όποια  θέση του, να τα κάνει προς όφελος των Πολιτών.

\r\n\r\n

Η θλίψη μου για το γεγονός ότι η νίκη πάντα έχει πολλούς πατεράδες ,ενώ η ήττα  κανέναν  ,προφανώς δεν αναφέρονταν στη νέα Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα στο νέο Δήμαρχο κ. Ν. Ευαγγέλου ,που ξεκίνησε τη θητεία της πριν 1,5 μήνα και  που παρ’ όλα αυτά, χωρίς να χάνει άλλο χρόνο, προχώρησε ήδη στην υπογραφή της παραχώρησης των Κατασκηνώσεων στο Δήμο Ελασσόνας και σχεδιάζει άμεσα δημόσια διαβούλευση για την αξιοποίησή τους  . Η θητεία της νέας Δημοτικής Αρχής θα κριθεί ,αυστηρά αλλά δίκαια ,από τα πεπραγμένα της ,που απομένει να τα δούμε κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας .

\r\n\r\n

Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, η  αποδοχή της παραχώρησης  θα έπρεπε να είχε γίνει ,ήδη ,από τον περασμένο Μάϊο 2014, όταν και είχε εκδοθεί η Απόφαση Παραχώρησης από το Υπουργείο Παιδείας μετά από αφόρητες πιέσεις μέσα από έγγραφα και παρεμβάσεις πολλών φορέων και φυσικά του Δήμου Ελασσόνας

\r\n\r\n

Με τον τρόπο αυτό δεν θα χάνονταν ακόμα κάποιοι μήνες που ,ήδη, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν  ,όπως φυσικά είχαν χαθεί κάποια χρόνια ακόμα, από την μη προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων από τον τότε αρμόδιο Δήμο για την παραχώρηση των Κατασκηνώσεων το έτος 2006 ,όπως τα είχε ζητήσει το τότε  Υπουργείο Παιδείας για να προχωρήσει στην παραχώρηση και ακόμα χειρότερα όταν ποτέ δεν έγιναν οι εύκολες διαδικασίες, που η τότε Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου  ζήτησε να γίνουν τον Ιούνιο του  2011 ,φιλοδοξώντας ,μάλιστα, η ίδια να έλθει για τα εγκαίνια του «Πρότυπου Ορειβατικού Ολύμπου -Κοκκινοπηλός » και του «Κέντρου Εκπαίδευσης Αθλητών Βουνού», όπως το είχε προτείνει τότε (Μάϊος 2011) με αναλυτική έγγραφη  παρέμβαση το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» προς τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γ.Παπανδρέου ,προς όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, τους Βουλευτές και όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες Α’ και Β’ βαθμού της Π.Ε. Λάρισας, ενέργεια που την επανέλαβε πέρυσι τον Ιούλιο του 2013 προς το νέο Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία ,συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Υπουργείου Παιδείας .

\r\n\r\n

Απ’ όλους  τους παραπάνω  , άμεσα αντέδρασαν θετικά  ,πέρα από την Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου (2011)  ,που ήθελε άμεσα να ολοκληρώσει το έργο της παραχώρησης και της αξιοποίησης των Κατασκηνώσεων για λόγους αναπτυξιακούς της περιοχής του Θεσσαλικού Ολύμπου και την ανάπτυξης Ορειβατικού τουρισμού στην Ελλάδα  ,ο τότε ο Βουλευτής Λάρισας κ. Αστ. Ροντούλης ,που κατέθεσε μάλιστα επερώτηση στη Βουλή ,αλλά και ο κ. Έκτορας Νασιώκας που κατέθεσε, μέσω της Βουλής των Ελλήνων ,ερώτημα  στο Υπουργείο Παιδείας ,προσκομίζοντας ,μάλιστα ,αυτούσιο το έγγραφο του Δικτύου ΄ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και πρόσφατα το έτος 2013 και 2014 ο Βουλευτής Λάρισας κ. Χρ. Κέλλας , ενώ θετικότατα είχε τοποθετηθεί τόσο η κ.Ρ. Καραλαριώτου ,αλλά και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  κ. Κ. Αγοραστός , περιμένοντας, όμως, τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ελασσόνας .

\r\n\r\n

Και πέρα από αυτούς , πανταχού παρών σε κάθε εξέλιξη τα τελευταία  χρόνια,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Αθηνών κ. Βασ. Γκόλτσιος ,ο οποίος συμμετείχε σε κάθε διαδικασία και διεκδίκηση.

\r\n\r\n

Ο Ρόλος του Δικτύου ΄»ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

\r\n\r\n

 Το  Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,το οποίο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας εβδομήντα (70) Συλλόγων του Δήμου Ελασσόνας και όλων ,ανεξαίρετα, των Απόδημων Ελασσονιτών , οφείλει να έχει και θα έχει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή ,με αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη ,όπως άλλωστε έκανε με επιμονή , τουλάχιστον από τη δική του πλευρά, με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ήταν και παρέμενε ,μέχρι τέλος,μόνιμο ζητούμενό του .

\r\n\r\n

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , δεν έχει δικαίωμα και δεν κάνει πολιτική ,οφείλει να είναι δίκαιο και είναι ,οφείλει να διεκδικεί για τον τόπο και την Κοινωνία και το κάνει πολύ αποτελεσματικά  ,οφείλει να έχει ρόλο διακριτό και μακριά από κάθε σκοπιμότητα και το κάνει με τρόπο ευλαβικό και δεν ταυτίζεται ο δικός του ρόλος με άλλους θεσμικούς Φορείς ,όπως είναι ο Δήμος . Η πολιτική και οι διάφοροι χρωματισμοί δεν αφορούν το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και απαγορεύονται δια ροπάλου και γι’ αυτό όλα τα Μέλη του είναι περήφανα για την ύπαρξή του ,για τη λειτουργία του και γιατί αποτελεί Πρότυπο Καλής Πρακτικής για όλες τις Εθελοντικές Οργανώσεις στην Ελλάδα ,έχοντας ,πλέον διεθνείς συνεργασίες και τιμάται  παντού ,έχοντας κατακτήσει μέσα από χιλιάδες εργατοώρες συστηματικής εργασίας όλων των στελεχών του ,το σεβασμό και την εκτίμηση όλων  .

\r\n\r\n

Είχε πει ,κάποτε ο Γκαίτε: «Η γνώση προκαλεί οδύνη .Προτιμώ ,όμως, την οδύνη της γνώσης , από τη μακαριότητα της άγνοιας».

\r\n\r\n

Κάποιοι δυστυχώς βολεύονται μέσα στην άγνοιά τους ,χειροκροτούν μόνοι τους το εαυτό τους για όσα «σπουδαία» καταφέρνουν ,χωρίς να νοιάζονται για την ερήμωση της υπαίθρου ,για την ανεργία ,για τα παιδιά μας που ξενιτεύονται, για την ανυπαρξία  ανάπτυξης ,για την μη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ,για την έλλειψη στρατηγικού Σχεδιασμού ,για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, για τα συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους και την ευθύνη που έχουν γι’ αυτά, είτε ως απλοί πολίτες ,είτε ως θεσμικοί παράγοντες.

\r\n\r\n

Δεν προτιμούν την οδύνη της γνώσης ,που μόνον αυτή σε οδηγεί στην πρόοδο ,στην ανάπτυξη ,στη βελτίωση των δεξιοτήτων ,στη χρήση καλών πρακτικών και στη δημιουργία μιας κοινωνίας της προόδου, μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων και όχι από το κυνηγητό τους.

\r\n\r\n

Δεν κατακτιούνται οι νίκες μέσα από αναμνηστικές φωτογραφίες της τελευταίας στιγμής για τη δημιουργία εντυπώσεων και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης ,με τακτικισμούς , αλλά μέσα από τεκμηριωμένες παρεμβάσεις ,οι οποίες δίνουν στον παραλήπτη τη δυνατότητα  να καταλάβει τη χαμένη  ευκαιρία και το μεγαλείο της ανάπτυξης  και την πραγματική αξία της παραχώρησης των Κατασκηνώσεων για την τοπική κοινωνία .Στοιχειοθετημένα ,με επιχειρήματα και γνώση γιατί τα λόγια ,όπως λέει και ο λαός ,τα παίρνει ο αέρας. Δεν γίνεται πολιτική με λόγια ,αλλά με  έργα .

\r\n\r\n

Ο Θουκυδίδης και οι …Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού

\r\n\r\n

Είχε πει ο σπουδαίος Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.):

\r\n\r\n

«Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδας του στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα ,εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει ..»

\r\n\r\n

Αν λοιπόν ζούσε σήμερα ο Θουκυδίδης, θα είχε πολλή δουλειά να κάνει ανάμεσά μας ,γιατί οι ευθύνες για ανυπαρξία πολιτικής ,για αναποτελεσματικότητα ,για αδιαφορία και ακόμα για μικρότητα ,εμπάθεια και μιζέρια ,έχουν και διεύθυνση  και  ονοματεπώνυμο και όλοι τα γνωρίζουμε . Και φυσικά διάφορα χρώματα και χρονικό βάθος .Και είμαστε όλοι εμείς ,μια πολύχρωμη κοινωνία των αντιθέσεων.

\r\n\r\n

Ας λυπόμαστε ,λοιπόν, όλοι ,όσοι καταλαβαίνουμε όταν κάνουμε την αυτοκριτική μας ,ότι θα μας έψαχνε και εμάς ο Θουκυδίδης για να μας καταδικάσει. Ήρεμα ας σκύψουμε το κεφάλι με σεβασμό σε αυτό τον ταλαίπωρο λαό ,που περιμένει απ’ όλους εμάς μια ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο, με σεβασμό στα παιδιά όλης της κοινωνίας και του κόσμου όλου ,που δεν τα αφήσαμε να έχουν  ούτε όνειρα ούτε ελπίδες .

\r\n\r\n

Τουλάχιστον ,ο Θουκυδίδης δεν θα ήταν άνεργος ,όπως οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μας ,που οι πολιτικές κάποιων σε κεντρικό επίπεδο και όχι μόνο  ,που και αυτοί  έχουν και διεύθυνση και ονοματεπώνυμο, έχουν καταδικάσει σε ανεργία και δυστυχία .

\r\n\r\n

Όλοι εμείς που εκπροσωπούμε την Κοινωνία των Πολιτών θα ακολουθούμε αυτό που είπε ο Μπέρτολντ   Μπρέχτ: «Αν αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις .Αν δεν αγωνιστείς ,είσαι ήδη χαμένος» .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος . Ο δρόμος της προσπάθειας και ας πέσουμε μαχόμενοι .Είναι προτιμότερο από τον μίζερο κόσμο της απραξίας και της κριτικής του καναπέ. Μόνο μέσα από την οδύνη της Γνώσης.

\r\n\r\n

Αυτά ,προς το παρόν …..μέχρι νεωτέρας, για το μεγάλο θέμα του Κοκκινοπηλού ,που είναι και παραμένει  το μεγάλο όπλο  για την απογείωση του Ορειβατικού Τουρισμού στον  Όλυμπο και στην Ελλάδα και εφόσον χρειαστεί θα επανέλθουμε με  περισσότερα γραπτά στοιχεία !

\r\n\r\n

Σκριάπας Κων/νος
\r\n Οικονομολόγος -ΝΟΕ-ΑΠΘ-

\r\n\r\n

Πρόεδρος Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

\r\n\r\n

Πρόεδρος του παρατηρητήριου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλίας

\r\n\r\n

Πρόεδρος Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας

\r\r\r\r\r

Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού : Από το 2011 τεκμηριωμένη και άρτια παρέμβαση του Δικτύου ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και το 2013 προς τον κ. Αντ. Σαμαρά και σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία για παραχώριση στην τοπική κοινωνία των Κατασκηνώσεων -Επερώτηση στη Βουλή από τους Βουλευτές Λάρισας κ.κ. Ροντούλη και Νασιώκα -Όλη η επιστολή του Δικτύου προς τον κ. Σαμαρά

\r\n
\r\n
\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

 

 

 

\r\n\r\n

                                                              

\r\n

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ   ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

\r\n\r\n

«ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

\r\n\r\n

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

\r\n\r\n

The Network of Associations of the Prefecture of   Elassona and Overseas
\r\n   emigrants «Perrevia», Secondary Non Governmental Organization, ELASSONA LARISAS -GREECE

\r\n\r\n

EMail: info@diktioelassonas.gr

\r\n\r\n

ΤΗΛ.ΕΠΙΚ.: Πρόεδρος:6974-881944 FAX: 24930-22579

\r\n\r\n

Ελασσόνα (40200)

\r\n\r\n

 

\r\n

     

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Ελασσόνα, 8 Ιουλίου 2013                                                                                ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 576/8-7-2013

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ΕΞΑΙΡ.  ΕΠΕΙΓΟΝ

\r\n\r\n

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

\r\n\r\n

Προς

\r\n\r\n

Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος  κ. Αντ. Σαμαρά

\r\n\r\n

\r\n
\r\n
\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

 

\r\n\r\n

EMAIL: gengram@primeminister.grέσω κ. Κασσιμάτη 210-6711000)

\r\n\r\n

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

\r\n\r\n

         1. Υπουργό Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτη ( gram@ypep.gr, 210-3385488)

\r\n\r\n

2. Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κ.Αρβανιτόπουλο (minister@minedu.gov.gr)

\r\n\r\n

3. Υπουργείο Yποδομών ,  Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη

\r\n\r\n

4.  Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκη ( info@khatzidakis.gr– 210-3332626)

\r\n\r\n

5. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο

\r\n\r\n

6. Υπουργείο Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη 

\r\n\r\n

5.  Κόμματα της Βουλής  (info@meimarakis.gr) (μέσω της Γραμματείας του Προέδρου της Βουλής)

\r\n\r\n

6.  Βουλευτές Θεσσαλίας

\r\n\r\n

7.  Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Περιφ. Διοίκηση –Υπόψη κ. Πόπη Γερακούδη

\r\n\r\n

8.  Αιρετό Περ/ρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό  

\r\n\r\n

9.  Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρ. Καραλαριώτου και Περιφερειακούς  Συμβούλους Π.Ε. Λάρισας

\r\n\r\n

10.  Δήμο ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

\r\n\r\n

13. Δασαρχείο Ελασσόνας ––ΕΛΑΣΣΟΝΑ (ΤΚ 40200)

\r\n\r\n

14. Μέλη Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ΘΕΜΑ:

\r\n\r\n

«Όλυμπος:

\r\n\r\n

Ένας  κοιμώμενος γίγαντας ,ξεχασμένος από την Πολιτεία «

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Έγκλημα η  απίστευτη καθυστέρηση παραχώρησης  των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού

\r\n\r\n

στον  ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ και η μετατροπή τους σε  

\r\n\r\n

“ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΥΜΠΟΥ-ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ” –

\r\n\r\n

        

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

«Η γνώση προκαλεί οδύνη .Προτιμώ ,όμως, την οδύνη της γνώσης , από τη μακαριότητα της άγνοιας»– (Γκαίτε)

\r\n\r\n

Aξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Έχοντας υπόψη το παραπάνω απόφθεγμα του Γκαίτε  και με κάθε σεβασμό προς το πρόσωπό σας και τον θεσμικό σας ρόλο ,τον οποίο Τιμούμε και Σεβόμαστε απόλυτα , θέλουμε να αναφερθούμε ,για μια ακόμα φορά, σε ένα σοβαρότατο ,για την περιοχή μας ,θέμα , το οποίο , κατά τρόπο εγκληματικό ,καθυστερεί ,χαμένο ,μέσα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στην ανευθυνότητα ,κρατώντας όμηρο μια ολόκληρη περιοχή ,που έχει ανάγκη ,όσο ποτέ ,την ανάπτυξη ,σε μια εποχή πρωτόγνωρης κρίσης για ολόκληρη τη χώρα.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Συγκεκριμένα :

\r\n\r\n

1. Παρά τη βούληση της  πρώην Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (κ. Άννα Διαμαντοπούλου -2011) , αλλά και όλων των Υπηρεσιακών παραγόντων του τότε Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων  ,οι οποίοι   βρήκαν  εξαιρετική την πρόταση του Δικτύου  «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» για λειτουργία Πρότυπου Ορειβατικού Κέντρου στον Θεσσαλικό Όλυμπο  , στη Θέση Κοκκινοπηλός , με την αξιοποίηση των δέκα (10)  κτιρίων των εγκαταλελειμμένων ,εδώ και δεκαετίες ,Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού ,που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (έκταση 17 Στρεμμάτων )

\r\n\r\n

2. παρά τις επίπονες προσπάθειες ετών του Δήμου  Ελασσόνας για αξιοποίηση των Κατασκηνώσεων , στις οποίες και είμαστε ,πάντα ,αλληλέγγυοι ,ως εκπρόσωποι εβδομήντα (70) Εθελοντικών οργανώσεων της περιοχής

\r\n\r\n

3. της σύμφωνης γνώμης ,όλων του Βουλευτών του Ν. Λάρισας ( έτος 2011) ,της Αιρετής Περιφέρειας  Θεσσαλίας και της Π.Ε. Λάρισας  για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και

\r\n\r\n

4. όλης της τοπικής Κοινωνίας  ,η οποία προσπαθεί να προσδώσει αναπτυξιακή δυναμική ,σε έναν θαυμάσιο τόπο ,που βρίσκεται στις πλαγιές του Θεσσαλικού Ολύμπου, αξιοποιώντας τα δυνατά του σημεία ,

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

το τεράστιο θέμα της αξιοποίησης του Θεσσαλικού Ολύμπου ,

\r\n\r\n

δυστυχώς καρκινοβατεί ,

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

εδώ και χρόνια ,αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια ,μέσα στα οποία υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις και  σημαντικές εξελίξεις αλλά και δημιουργήθηκαν οι συνθήκες  να επιλυθεί ,προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ,μετά την υποβολή συγκεκριμένου αιτήματος από τον Δήμο Ελασσόνας ,αλλά και συγκεκριμένης πρότασης  από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,η οποία υποστηρίχθηκε από όλους .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Γραφειοκρατία :ένα επικίνδυνο τέρας που καταστρέφει τη χώρα

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά ,πόσο κοντόφθαλμο ,αν όχι επικίνδυνο , είναι ένα κράτος ,που δεν «βλέπει ούτε τη μύτη του» ,ένα κράτος που δεν τολμά και φυσικά ένα κράτος αναποτελεσματικό και αδύναμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών και να επιλύσει απλοϊκά προβλήματα ,τη λύση των οποίων οι ίδιες οι περιστάσεις μας δείχνουν .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Αυτή είναι ,άλλωστε και μια  από τις αιτίες της σημερινής κατάστασης της χώρας ,που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το τέλμα ,αφού αναζητούνται αυτοί που να  σκέπτονται  σοβαρά ,που να  αποφασίζουν επιτέλους  ,που να  οραματίζονται και να τολμούν  και όχι να κρύβονται πίσω από τη Γραφειοκρατία και την ανωνυμία ,αλλά και τις επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες .

\r\n\r\n

Δηλ. σε νοοτροπίες που όλοι καταδικάζουμε ,αλλά δεν τολμούμε να πατάξουμε. Ή , μήπως όχι;

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Γι’ αυτό ,Αξιότιμε  κ. Πρωθυπουργέ ,

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

απευθυνόμαστε σε Eσάς ,(αλλά και μέσα από Σας ,στο νέο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων )  ,γιατί μόνο εσείς μπορείτε, απ’ ότι φαίνεται  ,να απαιτήσετε και να επιβάλλετε την καλή λειτουργία των συναρμόδιων Υπουργείων και την άμεση επίλυση ενός αιτήματος δεκαετιών ,της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Ελασσόνας ,που ,κατά σύμπτωση ,αποτελεί και μακρινό τόπο καταγωγής σας (Λιβάδι Ολύμπου ) και  που  μπορεί να συμβάλει άμεσα στην αναπτυξιακή δυναμική της παρολύμπιας περιοχής του Δήμου Ελασσόνας , με ελάχιστο κόστος .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Δηλ. ζητούμε από εσάς μια Πολιτική ,που να απαντά στο Αυτονόητο .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Και αναφερόμαστε στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των πρώην Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού ,που έχουν εγκαταληφθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  ,εδώ και δεκαετίες και τη μετατροπή τους ,με ελάχιστο κόστος , σε ένα «υπερόπλο» για την άμεση ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Ελασσόνας ,με τη δημιουργία στον Κοκκινοπηλό ,ενός ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ  ΚΕΝΤΡΟΥ και της λειτουργίας ,στον ίδιο χώρο , ενός ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΒΟΥΝΟΥ , με δράσεις που θα στηρίζονται από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ,που είναι έτοιμοι να  συστήσουν οι κάτοικοι του Κοκκινοπηλού Ολύμπου και της περιοχής ,αλλά και από τους υπερ-δραστήριους Ορειβατικούς -Χιονοδρομικούς ,αλλά και Αθλητικούς Συλλόγους του Δήμου Ελασσόνας ,που ασχολούνται με τα αθλήματα βουνού , με το ποδήλατο ,την ορεινή ιππασία ,τον αεροπτερισμό ,με τη Φύση και το Περιβάλλον και γενικά με τον Εναλλακτικό Τουρισμό .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Το Δίκτυο « ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που είναι Δευτεροβάθμια Εθελοντική Οργάνωση (Ομοσπονδία) και το αποτέλεσμα μιας δυνατής και στενής συνεργασίας 70 Συλλόγων Ελασσονιτών ,απ’ όλο τον κόσμο και που θεωρείται ως Πρότυπο Καλής Πρακτικής ,εντός και εκτός Ελλάδος,στο χώρο των Εθελοντικών Οργανώσεων ,διεκδίκησε εγγράφως ,τον Απρίλιο του  2011,την παραχώρηση της χρήσης των , ξεχασμένων  από χρόνια ,  Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού ,στην Τοπική Κοινωνία, έτσι ώστε αυτές οι εγκαταστάσεις να αξιοποιηθούν ,επιτέλους ,αναπτυξιακά ,με τη δημιουργία  στον χώρο αυτό ,αλλά και σε άλλα -εγκαταλελειμμένα ,επί δεκαετίες -κτίρια του χωριού Κοκκινοπηλού του  

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

«ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ  ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ –ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ» .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» με τεκμηριωμένες επιστολές και προτάσεις (τις οποίες και σας επισυνάπτουμε) ,απευθύνθηκε ,από τον Απρίλιο 2011,στον ,τότε,Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου και άλλα  συναρμόδια  Υπουργεία, ,προκειμένου  ένας εγκαταλειμμένος χώρος να μετατραπεί σε ένα δυνατό αναπτυξιακό εργαλείο για όλη την περιοχή και όχι μόνο.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Για τον λόγο αυτό ,απέστειλε Επιστολή προς την ,τότε, Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (κ. Άννα Διαμαντοπούλου)  ,στην  οποία εξηγούσε με σαφήνεια την πρόθεση του Δικτύου όχι μόνο να προβεί στην αξιοποίηση των Κατασκηνώσεων  ως ορειβατικού Κέντρου ,σε συνεργασία με τους ορειβατικούς Συλλόγους-Μέλη του της περιοχής μας ,αλλά ,ακόμα ,ότι με εθελοντική εργασία εκατοντάδων εθελοντών ,να τις μετατρέψει σε βιώσιμο χώρο, προσκαλώντας ορειβάτες από όλο τον κόσμο, έστω και αν η Πολιτεία κώφευε.

\r\n\r\n

Ταυτόχρονα ,ζητούσαμε επειγόντως συνάντηση με την  Υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου   ,προκειμένου να εξηγήσουμε πλήρως το εναλλακτικό σενάριο ,μετατροπής των χώρων αυτών ,σε ένα δυνατό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή, σε μια εποχή κρίσης.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

\r\n\r\n

Τις παραπάνω πρωτοβουλίες του ,αλλά ιδιαίτερα την μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση, της δημιουργίας δηλαδή ενός Ορειβατικού Κέντρου  ,το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» εξέφρασε δημόσια ,όπως κάνει πάντα ,αλλά και ως όφειλε  ,με αποτέλεσμα αυτές να  αγκαλιαστούν από όλους και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων όχι μόνο με πολιτικούς φορείς του Νομού Λάρισας ,αλλά και με τις Πολιτειακές Αρχές ,δηλ. με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας κ. Ρ.Καραλαριώτου ,όπως επίσης και με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ Αγοραστό, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ αυτής της προοπτικής, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης ,αλλά και με σχετική επιστολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ,υπέρ της παραχώρησης των Κατασκηνώσεων και της άμεσης αξιοποίησής τους .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Η δημοσιοποίηση αυτή ήταν απαραίτητη, όχι μόνο γιατί έπρεπε να αποτραπεί ,πάση θυσία , η χρήση των εγκαταστάσεων τότε  ,ως Κέντρου Μεταναστών ,αλλά ,παράλληλα να αναδειχθεί ότι αυτές μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό εργαλείο ,σε μια εποχή, μάλιστα ,που η οικονομική συγκυρία ,απαιτεί τέτοιες σύγχρονες και έξυπνες λύσεις ,με την αξιοποίηση  δημόσιας περιουσίας.

\r\n\r\n

Επίσης ,σας κάνουμε γνωστό ότι το θέμα αυτό έγινε αντικείμενο επερώτησης στη Βουλή των Ελλήνων (Απρίλιο –Μάϊο 2011) και ήδη υπάρχει απάντηση γι’ αυτό ,στον ,τότε,  Βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Αστ. Ροντούλη ,όπως ,επίσης και επιστολή προς τα συναρμόδια Υπουργεία από τον ,τέως, Βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Έκτ. Νασιώκα.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Σε ότι αφορά ,δε ,τη δημοσιότητα του θέματος    ,σας ενημερώνουμε ότι το θέμα απασχόλησε και όλο τον Ελληνικό Τύπο ,εντός ή εκτός Ελλάδος ,όπως ,επίσης και εκατοντάδες ιστοσελίδες του Διαδικτύου , όπου φαίνεται ξεκάθαρα η απαίτηση των ενεργών πολιτών της επαρχίας και η πρόταση του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»  για αξιοποίηση των Κατασκηνώσεων ,ως Ορειβατικού Κέντρου,μια πρόταση που συνάντησε από θετικά ,έως και ενθουσιώδη ,σχόλια.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Στα πλαίσια ,λοιπόν ,της έκτασης ,αλλά και της σοβαρότητας των εναλλακτικών προτάσεων του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , το Υπουργείο Παιδείας ,στο οποίο ,σημειωτέο ,ανήκουν οι Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού, επικοινώνησε μαζί μας το τέλος  Μαΐου 2011 ,ανταποκρινόμενο στην αίτηση συνάντησής μας με  την κ. Υπουργό (κ. Διαμαντοπούλου )  και μας προσκάλεσε σε  συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου , όπου θα αναπτύσσαμε τα δικά μας επιχειρήματα ,σε ότι αφορά την λειτουργία του πρώτου « ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ»  στην Ελλάδα ,αλλά και τις δράσεις που το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,ως Δευτεροβάθμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση , θα μπορούσε ,σε συνεργασία με τους Χιονοδρομικούς και Ορειβατικούς Συλλόγους της περιοχής ,να αναπτύξει στην περίπτωση λειτουργίας των εγκαταστάσεων , ως ορειβατικό Κέντρο ,σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας  .

\r\n\r\n

Η απάντησή μας στην τιμητική αυτή πρόσκληση ,ως Δικτύου , δεν μπορούσε παρά να είναι θετική ,προκειμένου να υποστηρίξουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης ,αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις , ένα ενδεχόμενο ,όπως είναι το ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ , η δημιουργία του οποίου θα απογειώσει τον Ορειβατικό Τουρισμό ,όχι μόνο της περιοχής ,αλλά και της Θεσσαλίας ,ενώ θα δημιουργήσει μια νέα αναπτυξιακή δυναμική για την περιοχή Ελασσόνας , σε μια σειρά επιχειρηματικών δράσεων.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ  ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Εξαιρετικά ήταν αποτελέσματα που είχε η προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (τέλος Μαΐου 2011) ,προκειμένου οι Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού να μετατραπούν σε «Πρότυπο Ορειβατικό Κέντρο Ολύμπου –Κοκκινοπηλός».

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Η συνάντηση που έγινε μετά από πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου , πραγματοποιήθηκε , την Τετάρτη 1/6/2011,όπου οι προσκληθέντες εκπρόσωποι  του Δικτύου ( κ.. Κ. Σκριάπας –Πρόεδρος Δικτύου  και κ. Ελ.Κόνιαρη Αντ/δρος Α’) ανέπτυξαν διεξοδικά και ολοκληρωμένα την πρόταση, η οποία αφορούσε τη λειτουργία του «ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ –ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ».

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Στόχος και του Υπουργείου Παιδείας  η ίδρυση του Ορειβατικού Κέντρου

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Σημειώνεται ότι  η αντίδραση της Υπουργού κ.  Άννας Διαμαντοπούλου ,σε ότι αφορά τις Κατασκηνώσεις ,ήταν άμεσα θετική και η απόφαση  ,πλέον ,του Υπουργείου ,το οποίο έχει στην κυριότητά του τις συγκεκριμένες Κατασκηνώσεις ,ήταν  όχι μόνο να παραχωρηθεί η χρήση τους  στην τοπική κοινωνία ,μέσω του Δήμου Ελασσόνας ,για χρονικό διάστημα 25 ετών , αλλά και να ολοκληρωθεί ΑΜΕΣΑ η μετατροπή τους σε Ορειβατικό Κέντρο, το ταχύτερο δυνατό , με ένταξη του όλου έργου ,άμεσα ,  στο Δ’ ΚΠΣ ,αφού η παρέμβαση αυτή θεωρήθηκε έντονα αναπτυξιακή και στην όλη προσπάθεια θα συμμετέχει ενεργά και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας..

\r\n\r\n

Ήταν  μια εξαιρετική απόφαση της ,τότε, Υπουργού Παιδείας  ,η οποία έτσι θα απογείωνε την προοπτική ανάπτυξης ορειβατικού τουρισμού στον Όλυμπο ,αλλά ταυτόχρονα δημιουργούσε τεράστια αναπτυξιακή δυναμική σε όλη την επαρχία Ελασσόνας.

\r\n\r\n

Το μόνο που απέμεινε ήταν  η έναρξη των τυπικών διαδικασιών και η υπογραφή της σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Υπουργείου και Δήμου Ελασσόνας ,έτσι ώστε αυτές να αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία και να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση του έργου από Εθνικά ή Ευρωπαϊκά Κονδύλια  .

\r\n\r\n

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εξέλιξη αυτή ,ικανοποίησε  ,με τον καλύτερο τρόπο, τον Δήμο Ελασσόνας και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,που έθεσε το θέμα επιτακτικά  ,με συνεχείς παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά ικανοποιεί και ένα  πάγιο αίτημα του Δήμου Ελασσόνας και των κατοίκων και  Φορέων της περιοχής ,εδώ και δεκαετίες ,οι οποίοι έβλεπαν την πλήρη εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του Κοκκινοπηλού , την ίδια στιγμή που στερούνταν όλος ο Θεσσαλικός Όλυμπος ,έστω και ενός καταφυγίου ,σε αντίθεση με την Ανατολική του πλευρά ,όπου η ίδια η Νομαρχία Πιερίας(σοφά σκεπτόμενη ), σε αντίθεση με την Νομαρχία Λάρισας των περασμένων δεκαετιών  , κατασκεύασε αρκετά καταφύγια ,κάνοντας χρήση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Όλυμπος :Απόλυτη συμφωνία  για την Αειφορική ανάπτυξη της περιοχής

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Το ,τότε, Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων  και το  Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,συμφώνησαν απόλυτα  ότι η λειτουργία του Πρότυπου Ορειβατικού Κέντρου Ολύμπου ,με σεβασμό στο περιβάλλον :

\r\n\r\n

1. θα έχει θετικότατες επιπτώσεις στην ανάπτυξη ορειβατικού τουρισμού στον Θεσσαλικό Όλυμπο, την Θεσσαλία αλλά και την Ελλάδα ,

\r\n\r\n

2. θα αυξήσει την απασχόληση στην περιοχή ,

\r\n\r\n

3. την επιχειρηματικότητα ,

\r\n\r\n

4. την προώθηση των τοπικών προϊόντων ,

\r\n\r\n

5. την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού ,των αθλημάτων βουνού και

\r\n\r\n

6. γενικότερα την επισκεψιμότητα  στην περιοχή ,

\r\n\r\n

7. Θα Προστατεύει τον Όλυμπο από λαθροϋλοτόμους ,αλόγιστη βόσκηση, καταστροφές κ.α.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

αφού το Κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει ,ταυτόχρονα, τριακόσιους(300) ,περίπου, ορειβάτες και θα μετατρέψει την περιοχή σε αγαπημένο τόπο προορισμού των ορειβατών και των αθλητών μεγάλου υψομέτρου, απ’ όλο τον κόσμο.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Η λειτουργία του « Πρότυπου Ορειβατικού Κέντρου Ολύμπου »  στον Κοκκινοπηλό , δίνει την δυνατότητα στον Δήμο Ελασσόνας, στον οποίο ζητείται να  παραχωρηθούν για 25 χρόνια οι Κατασκηνώσεις  ,στο Δίκτυο  «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»,αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο , να αναπτύξει ,σε συνεργασία με τους δραστήριους ορειβατικούς Συλλόγους –Μέλη του , δράσεις διεθνούς βεληνεκούς και προδιαγραφών , αφού στους σχεδιασμούς μας  είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών ,έτσι ώστε ο «άγνωστος»  Θεσσαλικός Όλυμπος, που κρύβει μοναδικές ομορφιές και απίστευτες διαδρομές στο μυθικό βουνό ,να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απαιτητικούς ορειβάτες και αναρριχητές ,τους οποίους οι πιστοποιημένοι  οδηγοί βουνού και εκπαιδευτές θα οδηγούν στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Εξάλλου το Ορειβατικό ,αυτό ,Κέντρο , θα μπορεί  να χρησιμοποιηθεί και ως Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητών Βουνού (ορειβάτες ,αναρριχητές, περιπατητές ,ποδηλάτες ,αναβάτες -ιππείς, φυσιολάτρες,λάτρεις της φύσης και του θρησκευτικού τουρισμού , αεροπτεριστές κ.΄.α.) ,καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ,με επισκέπτες  από όλο τον κόσμο , οι οποίοι  και θα διαμένουν στις εγκαταστάσεις του ορειβατικού Κέντρου.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Για τον λόγο αυτό ,όλο το Δ.Σ. του Δικτύου εξέφρασε  την ικανοποίησή του ,που μια μεγάλη πρωτοβουλία ,την οποία υποστήριξε σε όλα τα επίπεδα,( αφού το θέμα έφτασε μέχρι στον, τότε,  πρωθυπουργό της χώρας αλλά και στη Βουλή των Ελλήνων ),οδηγεί στην δημιουργία ενός σπουδαίου Ορειβατικού Κέντρου ,που η σωστή χρήση του μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του ορειβατικού τουρισμού στην περιοχή ,στη Θεσσαλία και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Αξιότιμε κ.  Πρωθυπουργέ,

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Σας  πληροφορούμε ότι στην περιοχή μας ,λειτουργεί μια ιδιαίτερα μαχητική και σύγχρονη Δημοτική Αρχή, ο Δήμος  Ελασσόνας,   είναι η έδρα του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και ,ακόμα, δραστηριοποιούνται εξαιρετικοί Ορειβατικοί , Χιονοδρομικοί, Αθλητικοί και Περιβαλλοντικοί  Σύλλογοι ,αναπτύσσονται όλα τα αθλήματα βουνού (ορειβασία, αναρρίχηση, ορειβατικό και αγωνιστικό σκι, ορεινή ιππασία κ.ά)  πραγματοποιούνται σπουδαίοι  ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ (Faethon Olympus Marathon , κ.ά. ) ,διοργανώνονται Διεθνείς αγώνες ποδηλάτου βουνού και Moto-Cross, αεροπτερισμός (παγκόσμιοι αγώνες), αεροπλάνα ελαφρού τύπου  κ.ά.  ,με αποτέλεσμα η περιοχή να  αποτελεί ,εν δυνάμει ,πόλο έλξης ορειβατών ,περιπατητών και αθλητών βουνού ,από όλο τον κόσμο, αφού ο Όλυμπος είναι παγκόσμια γνωστός και λειτουργεί ως  μαγνήτης .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ,με τρόπο μεθοδικό , στην μετατροπή της Θεσσαλικής πλευράς του Ολύμπου ,σε τόπο προορισμού των φίλων της φύσης ,αλλά και των αθλητών βουνού από όλο τον κόσμο, διοργανώνοντας μεγάλες εκδηλώσεις ,αλλά και προσπαθώντας να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (3ος Πυλώνας της Οικονομίας) ,έτσι ώστε να σταματήσει η αστυφιλία και να γυρίσουν  οι νέοι μας ,που είναι ,πλέον ,ιδιαίτερα μορφωμένοι ,στις εστίες τους και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δράσεις κάθε είδους ,με διεθνή Πρότυπα και προδιαγραφές .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Και ενώ θα νόμιζε κανείς ,ότι αφού υπήρχε η βούληση όλων των πλευρών, τοπικής Κοινωνίας ,Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτείας, η όλη διαδικασία της παραχώρησης θα τελείωνε γρήγορα , δυστυχώς οι τεράστιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κάποιων δημόσιων στελεχών ,που ουδέποτε φαίνεται να  νοιάστηκαν, πραγματικά , για την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτής της δύσμοιρης χώρας ,ενώ έχουν το καθήκον να το πράττουν καθημερινά από τις θέσεις που κατέχουν ,δεν επέτρεψε οι διαδικασίες παραχώρησης των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού  στον Δήμο Ελασσόνας ,που επίμονα τις ζητά  ,να ολοκληρωθούν, ακόμα και μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά και απ’ ότι φαίνεται δεν θα  ολοκληρωθούν ποτέ.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Οι προβλεπόμενες διαδικασίες ήταν  να συνταχθεί η Σύμβαση Παραχώρησης και να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις τόσο από το Υπουργείο Παιδείας ,όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών ,ίσως ,δε, και από κάποιο άλλο συναρμόδιο Υπουργείο .

\r\n\r\n

Και ενώ ,όλα αυτά ,με μεθοδική εργασία και στοιχειώδες ενδιαφέρον ,στελεχών του  Υπουργείου Παιδείας και των συναρμόδιων Υπουργείων , που ,θα πρέπει να  επιθυμούν  να αξιοποιηθούν  εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις  και να προσφερθούν  για αξιοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες , συνέβησαν τα εξής τραγικά:

\r\n\r\n

  \r\n
 1. To Συμφωνητικό Παραχώρησης ολοκληρώθηκε από το Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας ,μετά από εννέα (9) μήνες ,ήτοι από τον Ιούνιο 2011 έως Φεβρουάριο 2012 , που ο φάκελος απεστάλη στο Υπουργείο Οικονομικών για υπογραφή.
 2. \r\n

 3. Από τις 21/2/2012 ,που βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών (πιθανά Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας 😉 ,δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη  ,ενώ η όλη υπόθεση αγνοείται.
 4. \r\n

 5. Tην Άνοιξη του 2012 ,πληροφορηθήκαμε τυχαία ,ότι δεν είναι εφικτή ,τελικά, η παραχώρηση των Κατασκηνώσεων ,γιατί διαπιστώθηκε ( ;;;)  ότι δεν υπάρχει σχετική Νομοθεσία που να επιτρέπει κάτι τέτοιο (!!) και ως εκ τούτου η δημόσια αυτή περιουσία ,θα συνεχίσει να καταστρέφεται και να ρημάζει ,χωρίς να είμαστε ικανοί να κάνουμε οτιδήποτε ,παραδιδόμενοι στη μοίρα μας.(Δείτε τις συνημμ΄νες φωτογραφίες των Κατασκηνώσεων ,σήμερα)  
 6. \r\n

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Επειδή ,

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Το όλο θέμα ,δείχνει με τον  πιο χαρακτηριστικό τρόπο ,τη δυσλειτουργία της δημόσιας εξουσίας ,καθυστερεί την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ,αλλά και καθυστερεί την ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Επειδή ,

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Η όλη καθυστέρηση οφείλεται σε ολιγωρία συγκεκριμένων δημόσιων στελεχών , τα οποία δεν λύνουν ένα τόσο σοβαρό θέμα ,έστω και με Νομοθετική ρύθμιση (αν χρειαστεί)  ,αφού υπάρχουν δεκάδες Κατασκηνώσεις σε όλη τη χώρα ,που μπορούν και πρέπει να παραδοθούν στις τοπικές Κοινωνίες και ,σε πολλές περιπτώσεις ,να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Eπειδή ,είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το θέαμα ,σίγουρα δεν σας αρέσει ,

\r\n\r\n

Παρακαλούμε ,κ. Πρωθυπουργέ,

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 Για την παρέμβασή σας προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και των Συναρμόδιων Υπουργείων  ,έτσι ώστε οι εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις  των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού ,να δοθούν, με παραχώρηση χρήσης  για 25 έτη ,στον Δήμο Ελασσόνας , για τη δημιουργία του ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ –ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ ,όπως επίσης και του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΒΟΥΝΟΥ-ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ  .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Πιστεύουμε ,επίσης ,ότι θα ευαισθητοποιηθεί και ο νέος Υπουργός,όπως συνέβη και με την κ. Υπουργό το έτος 2011 κ. Άννα Διαμαντοπούλου , γιατί μόνο με γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες γράφεται η ιστορία και ξυπνά αυτό το τεράστιο Θηρίο ,που λέγεται Δημόσιος Μηχανισμός.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Είναι ευνόητο ,ότι αν δεν καθυστερούσε ,κατά τρόπο εγκληματικό ,η παραχώρηση των κατασκηνώσεων ,λόγω γραφειοκρατίας ,ήδη θα είχαν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις και από τον Δήμο Ελασσόνας,που σφόδρα το επιθυμεί  ,αλλά και από την Περιφέρεια  Θεσσαλίας ,που έχει τη βούληση να εντάξει τις εργασίες σε  Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και θα μπορούσε ,ήδη ,να λειτουργεί ένα Ορειβατικό Κέντρο Διεθνών Προδιαγραφών :

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

1. βοηθώντας μια ολόκληρη περιοχή να ανακάμψει

\r\n\r\n

2. να κρατήσει τους νέους στις εστίες τους  ,αφού έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας

\r\n\r\n

3. να αυξηθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής

\r\n\r\n

4. Να αυξηθεί η ρευστότητα της τοπικής αγοράς και όχι μόνο και

\r\n\r\n

5. να αναπτυχθούν και άλλες παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις ,ιδιαίτερα στον Τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας  .

\r\n\r\n

6. Να μείνουν οι Νέοι  κοντά στον Αθλητισμό ,αφού θα είναι μια μεγάλη προσφορά προς τη Νέα Γενιά της Ελλάδος .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Η περιοχή  του Δήμου Ελασσόνας φημίζεται για το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της Φύσης  (UNESCO) , τον Όλυμπο (τα 2/3 του ορεινού όγκου είναι ο Θεσσαλικός Όλυμπος , για το θαυμάσιο περιβάλλον , για τον πολιτισμό   ,για την ιστορία της ,αρχαία ,Βυζαντινή και νεώτερη ,τα εξαιρετικά της κτηνοτροφικά και γεωργικά ποιοτικά της προϊόντα  (Π.Ο.Π. Φέτα ,Αρνάκι –Κατσικάκι ,βραβευμένα κρασιά ,βιολογικές καλλιέργειες  κ.α΄.)

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Ιδιαίτερα ,δε, φημίζεται για τους θαυμάσιους και ηρωϊκούς κατοίκους της ,που παράγουν ,δεκαετίες τώρα, εκλεκτά προϊόντα (την περίφημη ΦΕΤΑ Ελασσόνας ,το αρνάκι -κατσικάκι Ελασσόνας, εκλεκτά βιολογικά κρασιά ,γεωργικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας υψηλής διατροφικής αξίας ,τα πούρα Ποταμιάς κ.΄.α )  ,στηρίζοντας της Ελληνική Οικονομία, παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία ήταν πολύ άδικη μαζί τους ,αφού εκκρεμούν σημαντικά αναπτυξιακά έργα για την περιοχή, όπως:

\r\n\r\n

  \r\n
 • Σύνδεση Εγνατίας -ΠΑΘΕ (Κοζάνη-Λάρισα) ,
 • \r\n

 • αποπεράτωση Φράγματος Αγιονερίου η κατασκευή του οποίου σταμάτησε για «ανεξήγητους» λόγους εδώ και χρόνια ,ενώ έχουν επενδυθεί δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ ,δημιουργώντας ,εύλογα, πολλά ερωτήματα ,
 • \r\n

 • Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΟΛΥΜΠΟΣ»,
 • \r\n

 • έργα υποδομής ,
 • \r\n

 • Κατασκευή τριών (3) Καταφυγίων στον Θεσσαλικό Όλυμπο,
 • \r\n

 • παραχώρηση από το ΓΕΣ  ,ενός τμήματος της έκτασης του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου ,στην τοπική κοινωνία για την ανάπτυξη Αθλητικού Ορειβατικού σκι, με σεβασμό στο περιβάλλον
 • \r\n

 • πίτσες αγώνων ποδηλάτου –moto cross Καλλιθέας ,
 • \r\n

 • συγκεκριμένη προωθητική πολιτική για τον Όλυμπο,
 • \r\n

 • συγκεκριμένο πρόγραμμα προστασίας ,
 • \r\n

 •  αναπροσαρμογή-επέκταση  των Ζωνών προστασίας του Ολύμπου ,
 • \r\n

 • σχέδιο οικοτουριστικής ανάπτυξης,
 • \r\n

 • σχέδιο τουριστικής προβολής ,
 • \r\n

 • Βελτίωση και υποστήριξη από την Πολιτεία της Κτηνοτροφικής και Γεωργικής Παραγωγής
 • \r\n

 • πιστοποιήσεις ποιότητας των Προϊόντων παρολύμπιας περιοχής ,με το Σήμα Ποιότητας «ΟΛΥΜΠΟΣ»,
 • \r\n

 • και πολλά άλλα.
 • \r\n

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Για όλους τους παραπάνω λόγους  ,η περιοχή,   έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα να αναπτυχθεί .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Μέσα, όμως , από συγκεκριμένη αναπτυξιακή πολιτική ,την στήριξη της Πολιτείας και την αξιοποίηση των δυνατών της σημείων . Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα που περιμένει απάντηση από όλους μας ,αλλά ιδιαίτερα από την Πολιτεία ,επικεφαλής της οποίας ,κ. Πρωθυπουργέ ,είστε εσείς.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Αντιλαμβάνεστε ,λοιπόν ,ότι υπάρχει  και όραμα και διάθεση για σοβαρή εργασία  , αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό , για να μετατρέψουμε την περιοχή του Θεσσαλικού Ολύμπου  ,σε μια πλουτοπαραγωγό περιοχή ,που να κρατά τους κατοίκους στις εστίες του και να τους δημιουργεί  ελπίδα..

\r\n\r\n

Στη λογική αυτή είναι και η σφοδρή  επιθυμία μας ,να αξιοποιήσουμε ,προς όφελος της τοπικής κοινωνίας  και τα άψυχα και εγκαταλελειμμένα ,εδώ και δεκαετίες ,κτίρια των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού , σε ένα δυνατό  αναπτυξιακό εργαλείο ,για όλη την περιοχή ,αλλά και όλο το Νομό Λάρισας  (Σύσταση Γυναικείου Συνεταιρισμού, Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.)  , απασχόληση Οδηγών βουνού, σεμινάρια ορειβασίας και αθλημάτων βουνού ,,ορεινής ιππασίας ,ορεινής ποδηλασίας ,ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού ,ορεινή ιππασία,Εκπαίδευση, περιβαλλοντικές Βιωματικές δράσεις ,πολιτιστικές εκδηλώσεις ,Φεστιβάλ ,ανάδειξη τοπικών προϊόντων , αύξηση τουριστικής κίνησης  κ.ά.)  .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Σημειώνουμε και πάλι  ότι η αιρετή Περιφέρεια , αλλά και όλοι οι φορείς της περιοχής ,όπως είναι ο Δήμος Ελασσόνας , οι παραγωγικοί φορείς ,τα Επιμελητήρια , ,όλη η τοπική κοινωνία του Δήμου  Ελασσόνας ,οι εβδομήντα ( 70) Σύλλογοι Ελασσονιτών ,απ’ όλο τον κόσμο που είναι Μέλη του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και εκπροσωπούν την Κοινωνία των Πολιτών  ,συμφωνούν απόλυτα με το αίτημα αυτό ,το οποίο θα βοηθήσει την περιοχή στην αναπτυξιακή της προσπάθεια.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Θα είναι ,μεγάλο έγκλημα και πλήγμα για την περιοχή μας ,αν αγνοήσετε και εσείς ,όπως ,απ’ ότι φαίνεται έκαναν οι προηγούμενοι, τα μηνύματα της εποχής και στερήσετε από τον Κοκκινοπηλό, αυτό που δικαιούται  και από τη γεωγραφική του θέση στον Όλυμπο (Υψόμετρο 1250 μ.) ,αλλά και από την λαμπρή του ιστορία  .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα ,να στερήσει την ελπίδα και να εμποδίσει την αναπτυξιακή δυναμική σε μια ολόκληρη περιοχή, τον Δήμο  Ελασσόνας  ,όταν μάλιστα αυτός βρίσκεται στις πλαγιές του παγκόσμιου μνημείου της Φύσης και φημίζεται παγκόσμια, για την μοναδική της κτηνοτροφία και τα προϊόντα της.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Το ότι η προνομιακή θέση του ευλογημένου αυτού τόπου ,του Θεσσαλικού Ολύμπου  ,τον οποίο  ονειρεύονται όλοι οι ορειβάτες του κόσμου να επισκεφτούν ,δεν οδήγησε μέχρι  σήμερα σε κανενός είδους  ανάπτυξη ,αλλά αντίθετα είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας μας, θα πρέπει να δημιουργεί και σε εσάς, μόνο  θλίψη, ντροπή και ενοχές .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Να ξέρετε ότι αυτή την ανάπτυξη, δηλ.  του ορειβατικού-αναλλακτικού  τουρισμού, την έχει ανάγκη όχι μόνο η περιοχή  Ελασσόνας ,αλλά όλος ο Νομός Λάρισας και όλη η Ελλάδα και ο λόγος που μέχρι σήμερα ,δεν έχει συμβεί αυτό ,είναι η εγκληματική αδιαφορία κάποιων αρμόδιων φορέων της Πολιτειακής και πολιτικής εξουσίας να πράξουν το αυτονόητο ,δηλ. να αξιοποιήσουν το τεράστιο BRAND NAME ,που λέγεται ΟΛΥΜΠΟΣ και να κατασκευάσουν τις απαραίτητες εκείνες υποδομές για την ανάπτυξη του ορειβατικού τουρισμού δηλ. καταφύγια ,ορειβατικά κέντρα, κέντρα αγροτουρισμού κ.΄.ά. όπως και παραπάνω αναφέραμε αναλυτικότερα.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Συνημμένα σας στέλνουμε φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται η σημερινή τραγική κατάσταση των Κατασκηνώσεων και τις οποίες σύσσωμη η τοπική κοινωνία θα τις μετατρέψει σε ένα θαυμάσιο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ,για όλους τους φίλους και τους λάτρεις της Φύσης, απ’ όλο τον κόσμο .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Πιστεύουμε  ότι οι πολίτες έχουν  και μνήμη και κρίση και αποδίδουν τα «του Κάισαρος τω Κάισαρι»  ,αργά ή γρήγορα , σε αυτούς που τα δικαιούνται .

\r\n\r\n

Σε αυτούς που λύνουν προβλήματα ,λαμβάνοντας αποφάσεις και σε αυτούς που τα αποφεύγουν και κατά συνέπεια ουδέποτε τα λύνουν.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Πιστεύουμε ,ακόμα , ότι η ιστορία μας κρίνει όλους .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Και αυτούς που βλέπουν μακριά ,αλλά ιδιαίτερα και αμείλικτα ,αυτούς που ,μυωπικά δρώντες,  δεν βλέπουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα .

\r\n\r\n

Που είναι ο  δρόμος της αξιοπρέπειας , της ανάπτυξης ,της προόδου ,της ευημερίας και της καινοτομίας .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Πιστεύουμε , ότι εσείς ανήκετε στους πρώτους .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Σε αυτούς δηλ. που βλέπουν μακριά ,που έχουν όραμα και σύγχρονη σκέψη , πολεμούν τη γραφειοκρατία  και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο και να αφήσουν θετικό και σοβαρό έργο στη χώρα.

\r\n\r\n

 Ότι ανήκετε σε αυτούς που θέλουν μια περήφανη και σύγχρονη χώρα ,που να διεκδικεί ένα καλύτερο Μέλλον .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Ο μεγάλος Λιβανέζος ποιητής Xαλίλ Γκιμπράν (1883-1931) μεταξύ των αριστουργημάτων που έγραψε, είναι και το έργο του «ο Κήπος του Προφήτη».

\r\n\r\n

Στο έργο ,λοιπόν ,αυτό αναφέρει ότι :
\r\n «Το έθνος να λυπάστε αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε.

\r\n\r\n

Ψωμί αν τρώει αλλά όχι απ’ τη σοδειά του.

\r\n\r\n

Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του.
\r\n Το έθνος να λυπάστε που δεν υψώνει τη φωνή παρά μονάχα στη πομπή της κηδείας.

\r\n\r\n

Που δεν συμφιλιώνεται παρά μονάχα μες τα ερείπιά του.
\r\n Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα.
\r\n Το έθνος να λυπάστε που έχει αλεπού για πολιτικό, απατεώνα για φιλόσοφο, μπαλώματα και απομιμήσεις είναι η τέχνη του.
\r\n Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους.»

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Το δικό σας στοίχημα  κ. Πρωθυπουργέ, είναι να δημιουργήσετε ένα Έθνος ,που «να φορεί ένδυμα που να το ύφανε το ίδιο, ή να πίνει κρασί ,από το δικό του πατητήρι».

\r\n\r\n

Ένα Έθνος που να στηρίζεται στα πόδια του ,με πολιτικούς που να μην θυμίζουν «αλεπούδες» και με σοφούς που να μην είναι  ,από χρόνια, «βουβαμένοι» .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Πολιτεία και Κοινωνία των Πολιτών ,ας κάνουμε  πράξη αυτό που είπε ο Μπέρτολντ Μπρέχτ  «Αν αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις .Αν δεν αγωνιστείς ,είσαι ήδη χαμένος» .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Έχουμε ,χρέος να αγωνιστούμε ,έστω  και τώρα ,για να σώσουμε τις «ψυχές»  μας (αν φυσικά ,ακόμα ,σώζονται) ,αλλά κυρίως να σώσουμε τα παιδιά μας, παραδίδοντας  σε αυτά ,όχι μια  χώρα ,όπως την καταντήσαμε ,όλοι εμείς οι παλαιότεροι, αλλά μια χώρα ,όπως τη δικαιούνται .

\r\n\r\n

Όχι μια χώρα που να τα αναγκάζει να ξενιτευτούν ,αλλά μια χώρα που να τα αγκαλιάζει στοργικά .

\r\n\r\n

Σύγχρονη και Περήφανη. Που να διεκδικεί με αιδιοδοξία το Μέλλον της.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Είμαστε στη διάθεσή σας και  σαφέστατα στη διάθεση της νέας ηγεσίας του  Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ,στο οποίο προσβλέπουμε ξανά, αλλά και όλων των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων , για την επίλυση του σοβαρότατου αυτού θέματος .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Παρακαλούμε ,επίσης ,θερμά όλα τα Υπουργεία,

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 που έχουν λόγο και ευθύνη ,αλλά και την ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ  συνταγματική και θεσμική υποχρέωση ,να προωθήσουν πολύ μεγάλα και σοβαρά θέματα ,που αφορούν την προστασία του Ολύμπου ,την Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα, την τουριστική και πολιτιστική προβολή ,την επιχειρηματικότητα ,τον Αθλητισμό ,τη Νέα Γενιά, την Αγροτική παραγωγή ,τη διαχείριση των ΕΣΠΑ, τη δημιουργία υποδομών ,τη διαχείριση των υδάτινων πόρων (Φράγμα Αγιονερίου), στην περιοχή του Θεσσαλικού Ολύμπου,

\r\n\r\n

να εργαστούν ,επιτέλους ,μεθοδικά και συντεταγμένα ,

\r\n\r\n

πάνω στο θέμα του Ολύμπου ,γιατί η χώρα έχει ανάγκη να αναπτυχθεί και αυτή η διαδικασία περνά μέσα από συγκεκριμένα  Υπουργεία , που σκοπό τους έχουν και πρέπει να έχουν ,την ανάπτυξη της χώρας .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Το αν δεν συμβαίνουν πράγματα ,οι όποιες ευθύνες έχουν πάντα ονοματεπώνυμο  ,έστω και αν βολεύει πολλούς ,αυτό να το ξεχνάμε.

\r\n\r\n

Παρακαλούμε ,τέλος  ,όλα τα Πολιτικά Κόμματα της Βουλής ,

\r\n\r\n

προς τα οποία  εκφράζουμε ,επίσης, κραυγή αγωνίας , να βοηθήσουν στα πλαίσια των συνταγματικών καθηκόντων τους, έτσι ώστε ο Όλυμπος ,να πάρει τη θέση που του αρμόζει στην ιστορία ,στους μύθους ,στην περιβαλλοντική κληρονομιά και στην αναπτυξιακή δυναμική ,που μπορεί να προσδώσει σε όλη την Παρολύμπια περιοχή (Πιερίας και Λάρισας) ,στο Νομό Λάρισας ,στη Θεσσαλία και στην Ελλάδα ,αφού αποτελεί Μνημείο παγκόσμιας Κληρονομιάς της Φύσης ,προστατευόμενος από την UNESCO και αποτελεί όνειρο όλων των λάτρεων της Φύσης και των Ορειβατών από όλο τον κόσμο ,να τον επισκεφτούν.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Θα είμαστε  ευτυχείς αν έχουμε  συγκεκριμένη  απάντηση  και  ενημέρωση, για το στάδιο που βρίσκεται το καυτό θέμα της παραχώρησης των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού Ολύμπου και τον τρόπο επίλυσής του , λεπτομέρειες του οποίου, όπως και όλη τη σχετική αλληλογραφία , έχει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διεύθυνση Κατασκηνώσεων ) από το 2011 .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας ! Και περιμένουν ,αμείλικτα ,αποφάσεις και λύσεις ! Από όλους μας!

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:

\r\n\r\n

1.  Φωτογραφίες με τη σημερινή κατάσταση των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού Ολύμπου .

\r\n\r\n

2.  Αλληλογραφία 2011

\r\n\r\n

3. Επιστολή κ. Περιφερειάρχη προς Υπουργείο Παιδείας

\r\n\r\n

4. Δημοσιεύματα εποχής (δείγμα)

\r\n\r\n

Με ιδιαίτερη Εκτίμηση και Σεβασμό

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

\r\n\r\n

\r\n
\r\n
\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

Ο πρόεδρος

 Η    Γενική  Γραμματέας

Σκριάπας   Κων/νος

Μπουζούκη   Ελισσάβετ

Οικονομολόγος,   Σύμβουλος Ανάπτυξης

Οικονομολόγος

\r\n\r\n

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

\r\n\r\n

Το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» είναι Δευτεροβάθμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση  και εκπροσωπεί ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ (70) Συλλόγους Ελασσονιτών από την πρώην επαρχία Ελασσόνας ,από όλη την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο .

\r\n\r\n

Στα άμεσα ενδιαφέροντα του είναι θέματα Πολιτισμού,Περιβάλλοντος ,Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Οικονομία ς. Υλοποιεί Συνέδρια,Ημερίδες ,Σεμινάρια ,ΦΕΣΤΙΒΑΛ,πολυήμερες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα , παρουσιάζει Τηλεοπτικές Εκπομπές,Εργαστήρια ,Συμβουλευτική ,παρουσιάζει διαλέξεις, συμμετέχει ενεργά στην Κοινωνική Διαβούλευση,συνεργάζεται με άλλα Δίκτυα ,Πανεπιστήμια,Φορείς και ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών και υλοποιεί Συλλογικές δράσεις με τους Συλλόγους-Μέλη του για τον Άνθρωπο και τον Μέλλον του .Είναι Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN και σε άλλα  ΕυρωπαΙκά Δίκτυα και Task Forces.  Yλοποιεί Εθνικά και Ευρωπαϊκά Ποργράμματα υπηρετώντας την Κοινωνία των Ευρωπαίων Πολιτών και τη συνεργασία μεταξύ των λαών της Ευρώπης και του κόσμου .

\r\n\r\n

Είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και θεωρείται ως Πρότυπο Καλής Πρακτικής στο χώρο των Εθελοντικών Οργανώσεων .

\r\n\r\n

Δ.Σ. ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

\r\n\r\n

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκριάπας Κων/νος

\r\n\r\n

–Οικονομολόγος-Σύμβουλος Ανάπτυξης  (Σύλλογος Ελασσονιτών Ν.Μαγνησίας)

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :Mπουζούκη Ελισσάβετ

\r\n\r\n

Οικονομολόγος-Διοίκηση Επιχ/σεων και Οργανισμών («Πολιτιστικό Προξενείο» Ελασσόνας)

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ANTIΠΡΟΕΔΡΟΣ Α’-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ,ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Κόνιαρη Ελένη –

\r\n\r\n

Επισκέπτρια Υγείας-  ( Σύλλογος των εν Αθήναις Αντιχασιωτών-)

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β’ –ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ : Αστερίου Θωμάς  –

\r\n\r\n

Οικονομολόγος  (Σύλλογος Ελασσονιτών Λάρισας «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»)

\r\n\r\n

ΤΑΜΙΑΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ,ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Φουρκιώτης Κων/νος – Στρατιωτικός ε.α. . (Αθλητικός Σύλλογος ¨ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ

\r\n\r\n

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ,ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :

\r\n\r\n

Φουνταρλή Ανδρομάχη Καθηγήτρια Φιλόλογος ( ΧΟΣ ΣΠΑΡΜΟΥ )

\r\n\r\n

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ:

\r\n\r\n

Κελεπούρη Καίτη –Ιατρός Κυτταρολόγος

\r\n\r\n

(Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθίου «Πύθιος Απόλλωνας»  )

\r\n\r\n

YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ:

\r\n\r\n

Λιάκος Νικόλαος- Εκπαιδευτικός

\r\n\r\n

(Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλανίδας   )

\r\n\r\n

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ,ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: Λιόλιος Θωμάς –

\r\n\r\n

Αστυνομικός (Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «Η Τριπολίτιδα»)

\r\r\r\r\r

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 ο 3ος “Faethon Olympus Marathon” με αφετηρία και τερματισμό στον Κοκκινοπηλό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

\r\n\r\n

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

\r\n\r\n

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

                                                                                Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 ο 3ος “Faethon Olympus Marathon” με αφετηρία και τερματισμό στον Κοκκινοπηλό

\r\n\r\n

\r\n 

\r\n\r\n

Μετά τις συντονισμένες προσπάθειες Περιφέρειας και Δήμου οι κατασκηνώσεις του Κοκκινοπηλού παραχωρούνται στο Δήμο Ελασσόνας

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Μια σημαντική αθλητική διοργάνωση για τον Όλυμπο πραγματοποιείται την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 με σημείο αναφοράς τον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας. Πρόκειται για τον απαιτητικό αγώνα “Faethon Olympus Marathon” με συνολική διαδρομή 44 χλμ και υψομετρική διαφορά 3.400μ. Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΧΟΣ) Σπαρμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Ελασσόνας, το δίκτυο Περαιβία και φορείς της περιοχής. Αυτό έγινε γνωστό σε συνέντευξη τύπου η οποία δόθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Ο αγώνας σημειώνει φέτος ρεκόρ συμμετοχών (πάνω από 200 αθλητές) και οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να βρίσκεται στις 11:30 π.μ. στον Κοκκινοπηλό, όπου θα τερματίσουν οι συμμετέχοντες και να χειροκροτήσουν την προσπάθειά τους

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Κώστας Αγοραστός – περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

\r\n\r\n

«Την Κυριακή 13 Ιουλίου, για τρίτη φορά, στον Όλυμπο διεξάγεται ο πιο απαιτητικός Μαραθώνιος βουνού. Ο Μαραθώνιος αυτός, ξεκίνησε από μία έμπνευση που είχε ο ΧΟΣ και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, με το δίκτυο Περαιβία, με τον Δήμο Ελασσόνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή, γιατί πιστεύουμε ότι είναι μία ιδιαίτερη προσπάθεια, με προστιθέμενη αξία στον αθλητισμό αλλά και στον τουρισμό και στην ανάδειξη του μυθικού βουνού του Ολύμπου. Κάθε χρόνο ο Μαραθώνιος Faethon Olympus γίνεται καλύτερος. Στόχος μας είναι να μπει μέσα στα διεθνή πλέον πλαίσια και στο καλεντάρι των διεθνών αγώνων. Πιστεύω ότι σιγά σιγά θα το πετύχουμε. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εθελοντές, τον σύλλογο, τα νέα παιδιά, τους ανθρώπους που τον εμπνεύστηκαν και όλους όσοι πίστεψαν σ αυτόν τον αγώνα και τον στηρίζουν. Βέβαια φέτος συμπίπτει και μια άλλη θετική συγκυρία. Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, της Περιφέρειας, του Δήμου και των φορέων της περιοχής, πετύχαμε επιτέλους να παραχωρηθούν οι κατασκηνώσεις στον Κοκκινοπηλό. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορεί εκεί να στηθεί ένα ορειβατικό κέντρο, το οποίο θα φιλοξενεί και αθλητές αλλά και ποικίλες εκδηλώσεις. Είναι σημαντική η επιτυχία και μπορεί να δώσει ιδιαίτερη αξία στο βουνό, στον αθλητισμό, αλλά και στις εκδηλώσεις, οι οποίες σχεδιάζονται με βάση τις κατασκηνώσεις του Κοκκινοπηλού. Καλούμε όλους τους πολίτες, αλλά περισσότερο τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας να είναι εκεί, να δείξουν εμπράκτως ότι στηρίζουν αυτόν τον αγώνα, ο οποίος είναι αγώνας, όχι αυτών μόνο που τον εμπνεύστηκαν και όσων προσφέρουν εθελοντικά ή των υποστηρικτών, είναι ένας αγώνας του Ολύμπου και όλης της Θεσσαλίας».

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Βικτωρία Νίκου – πρόεδρος ΧΟΣ Σπαρμού:

\r\n\r\n

«Φέτος είναι πολλή μεγάλη χαρά που διοργανώνουμε αυτόν τον απαιτητικό Μαραθώνιο, φυσικά με την βοήθεια και άλλων ορειβατικών συλλόγων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Ελασσόνας και του δικτυού Περαιβίας. Θέλω να τονίσω πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Περιμένουμε τον κόσμο της Ελασσόνας, της Λάρισας να έρθει, να παρακολουθήσει τον αγώνα και να απολαύσει τις ομορφιές του μυθικού Ολύμπου».

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Αθανάσιος Πιτένης- τεχνικός διευθυντής Faethon Olympus Marathon Απόστολος Τσουρέκας:

\r\n\r\n

«Πέρυσι, τέτοιο καιρό, πάλι από αυτήν την αίθουσα είχα πει ότι με σωστά βήματα, με σωστό προγραμματισμό, με σωστή συνεργασία με τους φορείς θα κάνουμε το παραπάνω βήμα. Από τις 103 συμμετοχές πέρυσι έχουμε φτάσει τις 210 συμμετοχές, έχουμε συμμετέχοντες από Κύπρο και μία από Γαλλία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον αγώνα, διότι έτσι δείχνουμε ότι με τις σωστές βάσεις και τον σωστό προγραμματισμό προχωράμε παραπέρα. Ο 3ος Faethon Olympus Marathon- Απόστολος Τσουρέκας θα γίνει στον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας, η εκκίνηση είναι 6 π.μ και με μία πρόχειρη σκέψη πιστεύω ότι ο πρώτος αθλητής θα τερματίσει γύρω στις 11.30 το μεσημέρι, οπότε καλώ όλο τον κόσμο να παρευρεθεί στην πλατεία του Κοκκινοπηλού να απολαύσει, να θαυμάσει και να χαιρετίσει όλους τους αθλητές».

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Δημήτρης Κωστούλης- οργανωτική επιτροπή αγώνα:  

\r\n\r\n

«Είμαστε πανέτοιμοι για αυτόν τον δύσκολο και απαιτητικό αγώνα. Πριν 15 ημέρες, ολοκληρώσαμε τη σηματοδότηση ενώ και η τροφοδοσία είναι έτοιμη. Η τροφοδοσία περιλαμβάνει 10 σταθμούς, οι οποίοι είναι σε υψόμετρο πάνω από2000 μέτρα. Ήταν κουραστική όντως αυτή η δουλειά. Ευχαριστώ όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν και βοήθησαν στο στήσιμο του μεγάλου αυτού αγώνα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά και περιμένουμε τον κόσμο της Θεσσαλίας για να διαφημίσουμε τον καλύτερο ορειβατικό αγώνα της Ελλάδος».

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Κωνσταντίνος Σκριάπας – πρόεδρος του δικτύου Περαιβία:

\r\n\r\n

«Την Κυριακή διοργανώνεται στην Ελασσόνα και στον Κοκκινοπηλό ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Το δίκτυο Περαιβία κάθε χρόνο στηρίζει με όλα του τα στελέχη την μεγάλη αυτήν προσπάθεια. Ο αγώνας αυτός προβάλλεται ήδη σε όλο τον κόσμο καθώς έχουμε μεριμνήσει να επικοινωνήσουμε το γεγονός και εντός και εκτός Ελλάδος σε όλη την ομογένεια. Θέλω επίσης να τονίσω, ότι ο Όλυμπος εξελίσσεται πλέον σε ένα προορισμό αγαπημένο για τους αθλητές βουνού, γιατί εκεί διοργανώνουμε, η κοινωνία των πολιτών, οι φορείς της πολιτείας, η Περιφέρεια, ο Δήμος Ελασσόνας μεγάλα γεγονότα, τα οποία συγκεντρώνουν την προσοχή από όλο τον κόσμο. Θέλω να υπενθυμίσω το ορειβατικό σκι, βεβαίως τον Faethon Olympus Marathon και το rally κλασικών αυτοκινήτων που θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, 12-13 Οκτωβρίου. Τέλος, για τις κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού, μία προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας και του δικτύου Περαιβία, που πρότεινε να γίνει εκεί ορειβατικό κέντρο φτάνει στο τέλος. Η Περιφέρεια το αγκάλιασε από την πρώτη ώρα και ευελπιστούμε να στήσουμε εκεί το ορειβατικό κέντρο Ολύμπου, το οποίο θα συγκεντρώνει αθλητές από όλο τον κόσμο».

\r\n\r\n


\r\n\r\n

Στη συνέντευξη τύπου παραυρέθηκαν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Τσίγκας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θανάσης Παιδής και η γεν. γραμ. ΧΟΣ Σπαρμού κα Ανδρομάχη Φουνταρλή

\r\n\r\n

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φετινού Faethon Olympus Marathon

\r\n\r\n

                       

\r\n\r\n

Παρασκευή 11-7-14

\r\n\r\n

19:30-22:00 Επίδοση αριθμών (Εγγραφές) Αίθουσα ΚΕΔΕ κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

\r\n\r\n

Σάββατο 12-7-14

\r\n\r\n

10:00-21:30 Επίδοση αριθμών (Εγγραφές) Αίθουσα ΚΕΔΕ κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

\r\n\r\n

18:00- Τεχνική ενημέρωση-Αίθουσα Βσαιλείου Φαρμάκη

\r\n\r\n

Κυριακή 13-7-14

\r\n\r\n

06:00 Εκκίνηση 3ου FAETHON OLYMPUS MARATHON

\r\n\r\n

11:30-18:00 Τερματισμοί αθλητών Κοκκινοπλός Ελασσόνας.

\r\n\r\n

12:00-20:30 Δωρεάν γεύμα στους αθλητές στις παραδοσιακές ταβέρνες του Κοκκινοπλού.

\r\n\r\n

15:30-16:00 Τελετή Απονομών

\r\n\r\n

19:00 Κλείσιμο διοργάνωσης

\r\n\r\n

19:10 Αναχώρηση λεωφορείων

\r\n\r\n

Πληροφορίες: 6974301684 – 6979500259

\r\r\r\r\r

Ειδήσεις από το In.gr
 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.