rnrnrn

Παγκόσμιο Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων

Δίκτυο Περραιβία

Δευτεροβάθμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον Άνθρωπο,

το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

The Network of Associations of the Prefecture of Elassona and Overseas emigrants

"Perrevia", Secondary Non Governmental Organization, Elassona, Larisa - Greece

Πανδαισία ποίησης και μουσικής -Ν.Καββαδίας: «Πέρα απ’ τη θολή γραμμή των οριζόντων»-Από τον Σύλλογο Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας

Βόλος 16/2/2010

\r\n\r\n

\r\n100 χρόνια από τη γέννηση του αγαπημένου ποιητή

\r\n\r\n

Μια μεγάλη βραδιά-αφιέρωμα στον ποιητή της θάλασσας

\r\n\r\n

\r\nΠανδαισία ποίησης και μουσικής
\r\nΝ.Καββαδίας: «Πέρα απ’ τη θολή γραμμή των οριζόντων»
\r\nΈνα θαυμάσιο εξωτικό ταξίδι στην Ποίηση και τη Μελωδία , με ζωντανή μουσική

\r\n\r\n

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010 ώρα 8.00 μ.μ.
\r\nΘέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής -Βόλος

\r\n\r\n

Μια μεγάλη και ξεχωριστή βραδιά για τη ζωή και το έργο του ποιητή της θάλασσας Ν. Καββαδία ,όπως επίσης και ζωντανή μουσική με γνωστές μελοποιήσεις των ποιημάτων του ,θα απολαύσει το κοινό του Βόλου, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 8.00 μ.μ. στην Παλιά Ηλεκτρική. (Πληροφορίες : Κων. Σκριάπας Mobile: 6974-881944).

\r\n\r\n

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή και γι’ αυτό η μεγάλη αυτή εκδήλωση ,αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα, για τους πολλούς και φανατικούς του φίλους .
\r\n Η εκδήλωση αυτή είναι ένα κάλεσμα σε ένα ονειρικό και εξωτικό ταξίδι, στον κόσμο της ποίησης και της μουσικής , «πέρα από τον Σταυρό του Νότου ,ακόμα και πέρα από τη θολή γραμμή των οριζόντων»,που με ιδιαίτερη φροντίδα προετοιμάζουν όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης, με απόλυτο σεβασμό στο έργο του μεγάλου ποιητή.

\r\n\r\n

Πρόκειται για τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου που σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελασσονιτών Ν.Μαγνησίας(πρόεδρος κ. Κων.Σκριάπας) και τον Σύλλογο Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Ν.Μαγνησίας (πρόεδρος κ. Χριστ. Λιβιεράτος), σχεδιάζουν την ποιοτική αυτή παρέμβαση στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης του Βόλου.

\r\n\r\n

Η εκδήλωση -αφιέρωμα στο Ν.Καββαδία διοργανώνεται και πάλι ,μετά από έντονη απαίτηση των πολλών φίλων του ποιητή ,που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή περσινή εκδήλωση που έγινε στο θέατρο της Π. Ηλεκτρικής ,όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο πολύ πριν από την έναρξη της εκδήλωσης . Για τον λόγο αυτό ,οι διοργανωτές παρουσιάζουν με νέα προσέγγιση ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο Ν. Καββαδία με δυνατούς στίχους, προσεγμένα κείμενα και μουσικές περιπλανήσεις στο «Σταυρό του Νότου», που θα ικανοποιήσουν και θα συγκινήσουν ,όπως και πέρυσι, τους πολυπληθείς φίλους του μεγάλου ποιητή.

\r\n\r\n

Στην εκδήλωση αυτή :

\r\n\r\n

1. Θα παρουσιαστεί η ζωή και το έργο του ποιητή.

\r\n\r\n

Καπετάνιος στο όμορφο αυτό ταξίδι, αφηγητής και συντονιστής ο κ. Σπ. Παυλάτος, ένας βαθύς και ακούραστος μελετητής του έργου και της ζωής του Ν.Καββαδία, επί πολλά χρόνια. Ο ίδιος έχει σχεδιάσει το σενάριο της παρουσίασης και την αλληλουχία των κειμένων ,των ποιημάτων και των τραγουδιών της βραδιάς.

\r\n\r\n

2. θα γίνει απαγγελία ποιημάτων του Ν. Καββαδία από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό κ. Δημ. Δακτυλά

\r\n\r\n

3. θα παρουσιαστούν γνωστές μελοποιήσεις των ποιημάτων του Ν.Καββαδία («Σταυρός του Νότου»,Γ.Σπανού κλπ )από τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες της πόλης μας (κ. Αγροκώστα Βασ. – μουσικολόγο, καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Βόλου (τραγούδι) και κ. Αμυγδαλίτση Κασσιανή -Καθηγήτρια μουσικής (πιάνο) .

\r\n\r\n

Επίσης ,έχει ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν όλα τα

\r\n\r\n

βιβλία του ποιητή Ν.Καββαδία στο φουαγιέ του Θεάτρου ,από τις εκδόσεις «ΑΓΡΑΣ».

\r\n\r\n

Όλα τα παραπάνω, υπόσχονται μια θαυμάσια βραδιά για τους πολλούς και φανατικούς φίλους του ποιητή ,γεμάτη χρώματα ,ποίηση και μουσική που θα μας ταξιδέψει σε μέρη εξωτικά ,όπου είχε ταξιδέψει και ο ίδιος ο ποιητής «των μακρυσμένων θαλασσών και των γαλάζιων πόντων».

\r\n\r\n

Σε τόπους ,όπου κυριαρχούν τα συναισθήματα, τα χρώματα, τα ανθρώπινα δρώμενα σε φορτηγά πλοία και λιμάνια, όπου συναντιούνται η ανθρωπιά, η πίκρα, η αγάπη, η γενναιότητα, η αμαρτία, η εξιλέωση.

\r\n\r\n

Εισιτήρια θα διατεθούν από το ταμείο του «Αχίλλειον» (Τηλ. 24210-32818) στις 16/2 11 π.μ. -1 μ.μ και 6-9 μ.μ. και την Τετάρτη 17/2 στο «Αχίλλειον» 11π.μ. -1 μ.μ. και από το ταμείο της Π.Ηλεκτρικής 6 -8μ.μ. όπου θα γίνει η εκδήλωση. Γεν. Είσοδος 8 €.

\r\n\r\n

\r\nΝίκος Καββαδίας -Βιογραφικό Σημείωμα

\r\n\r\n

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στην Άπω Ανατολή, στο Νικόλσκι Ουσουρίσκι, μια μικρή πόλη της Μαντζουρίας, στην περιοχή του Χαρμπίν.

\r\n\r\n

Ήταν το δεύτερο παιδί του Χαρίλαου και της Δωροθέας Καββαδία, γεννημένος μετά την Ζένια (Ευγενία) και πριν τον Μίκια (Δημήτρη). Ο πατέρας του, που είχε την ρωσική υπηκοότητα, διατηρούσε επιχείρηση εισαγωγών – εξαγωγών και ήταν τροφοδότης του τσαρικού στρατού, στον οποίο ήταν έφεδρος αξιωματικός. Η μητέρα του προερχόταν από την εφοπλιστική οικογένεια των Αγγελάτων της Κεφαλονιάς.

\r\n\r\n

Εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στη Μαντζουρία, ύστερα από την έκρηξη της επανάστασης στο Σεσουάν και την παραίτηση του Που Γι, τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας, ο Χαρίλαος Καββαδίας εγκατέλειψε το 1914 τις επιχειρήσεις του και έφερε την οικογένειά του στην Ελλάδα. Τους εγκατέστησε στην Κεφαλονιά, κοντά στους παππούδες και επέστρεψε – μετά τη γέννηση του μικρότερου γιού του, του Αργύρη – στη Μαντζουρία. Όμως η Οκτωβριανή Επανάσταση και ο εμφύλιος που επακολούθησε, τον απέκλεισαν στη Ρωσία. Διώχθηκε, φυλακίστηκε, έχασε τη περιουσία του και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα το 1920 , ένα ανθρώπινο ράκος με κλονισμένα νεύρα.

\r\n\r\n

Η οικογένεια μετακόμισε το 1921 στον Πειραιά κοντά στο Πασαλιμάνι. Τότε πήρε και το βάπτισμα της θάλασσας ο ενδεκάχρονος Νίκος, ταξιδεύοντας σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη με το «Πολικός» των Αγγελάτων, μαζί με τον πατέρα του που ήταν τροφοδότης του πλοίου.

\r\n\r\n

Στο δημοτικό σχολείο, όπου είχε συμμαθητές τον Γιάννη Τσαρούχη και τον παπα – Γιώργη Πυρουνάκη, ο Καββαδίας άρχισε να εκδηλώνει την κλίση του στο γράψιμο ( έγραφε και στη «Διάπλαση των Παίδων» με το ψευδώνυμο «Ο μικρός ποιητής».

\r\n\r\n

Το 1922 οι Καββαδία νοίκιασαν ένα δωμάτιο του σπιτιού τους σε μια οικογένεια Μικρασιατών προσφύγων από το Τσεσμέ. Η επαφή του Καββαδία μαζί τους, αλλά και με πρόσφυγες από τη Ρωσία, επέδρασε στη διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης και της ιδεολογίας του.

\r\n\r\n

Το 1928 δημοσίευσε στην πειραϊκή εφημερίδα «Σημαία» το πρώτο του ποίημα Ο θάνατος της παιδούλας , αισθαντική απήχηση της συμπόνοιας του για τους βασανισμένους της ζωής. Το υπέγραψε ως Πέτρος Βαλχάλας, επηρεασμένος προφανώς από το φιλολογικό ψευδώνυμο Παύλος Νιρβάνας του αγαπητού δασκάλου του.

\r\n\r\n

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας , σύντομα όμως εγκατέλειψε τις σπουδές για να εργαστεί σε ναυτιλιακό γραφείο.

\r\n\r\n

Το 1929 πεθαίνει ο πατέρας του από καρκίνο και εγκαταλείπει το γραφείο και τα «χοντρά λογιστικά βιβλία»και μπαρκάρει ναύτης στο φορτηγό « Άγιος Νικόλαος».

\r\n\r\n

Η εγκατάσταση της οικογένειας στην Αθήνα το 1933 υπήρξε σημαντική στροφή στη ζωή του. Τον Ιούνιο εκείνου του χρόνου κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή Μαραμπού, την οποία ο πνευματικός κόσμος της πρωτεύουσας υποδέχεται πολύ θερμά, θεωρώντας ότι έφερε νέα πνοή στην ελληνική ποίηση.

\r\n\r\n

Το 1939 αποφασισμένος ότι δεν θα σταδιοδρομούσε στη θάλασσα ως πλοίαρχος, πήρε το δίπλωμα του ραδιοτηλεγραφητή Β΄ τάξεως.

\r\n\r\n

Τον Οκτώβριο του 1940 επιστρατεύτηκε και υπηρέτησε στο αλβανικό μέτωπο, ημιονηγός στην ΙΙΙ Μεραρχία, όπου συνεργάστηκε με το περιοδικό «Η λόγχη» που έβγαζαν συμπολεμιστές του στο χωριό Κούδεση. Τότε έγραψε το πεζογράφημά του Στο άλογό μου, που το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό γνώρισε μετά το θάνατό του. Το 1941 , μετά τη κατάρρευση του μετώπου και την οπισθοχώρηση, γύρισε πεζή στην Αθήνα όπως χιλιάδες φαντάροι.

\r\n\r\n

Έζησε όλη την Κατοχή στην Αθήνα, πήρε μέρος στην Αντίσταση- αγωνίστηκε « μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ», γράφει η αδελφή του η Τζένια- αρχικά στο ΕΑΜ των ναυτικών, μετά στο ΕΑΜ των λογοτεχνών. Αυτή τη περίοδο έγραψε τα αντιστασιακά του ποιήματα.

\r\n\r\n

Τον Οκτώβριο του 1945 μπάρκαρε δόκιμος ασυρματιστής στο επιβατηγό «Κορίνθια», που έκανε ταξίδια στο Αιγαίο: Πειραιάς-Θεσσαλονίκη-Καβάλα. Δεν είχε πολιτική δράση , όμως δεν έμεινε αμέτοχος. Όταν το πλοίο μπήκε στη γραμμή Πειραιάς – Αλεξάνδρεια – Μασσαλία, μετέφερε υλικό από και προς την Ελλάδα, βοηθούσε διωκόμενους να διαφύγουν στο εξωτερικό.

\r\n\r\n

Τον Ιανουάριο του 1947 εκδόθηκε η δεύτερη συλλογή του, το Πούσι, χωρίς τα πολιτικά του ποιήματα. Η δουλειά του σαφώς ωριμότερη από το Μαραμπού , δέχτηκε επικρίσεις επειδή τα νέα του ποιήματα δεν ήταν πολιτικά.

\r\n\r\n

Το 1949 ανέλαβε καθήκοντα υπεύθυνου ασυρματιστή στο επιβατηγό «Κυρήνεια» και το 1953 πήρε το δίπλωμα ασυρματιστή Α΄ τάξεως. Το Μάρτιο του 1954 ο φίλος του εκδότης Θανάσης Καραβίας του έβγαλε το πεζογράφημα Βάρδια. Η αυτοκτονία, το 1957, του αδελφού του, Αργύρη, που ήταν κι εκείνος ναυτικός, μέσα στο καράβι όπου ήταν καπετάνιος, τον συγκλόνισε τόσο, που σταμάτησε να γράφει.

\r\n\r\n

Το 1964 η οικογένειά του μετακόμισε στο σπίτι της παντρεμένης κόρης της Τζένιας, της Έλγκας, της αγαπημένης του ανιψιάς. Το 1966 γεννήθηκε ο Φίλιππος Χατζόπουλος, ο γιος της Έλγκας, που ο Καββαδίας του αφιέρωσε αργότερα τα Παραμύθια του Φιλίππου, που μπήκαν στη συλλογή Τραβέρσο.

\r\n\r\n

Το 1968 έγραψε τη νουβέλα Λι, που πρωτοδημοσιεύτηκε πολύ αργότερα και το 1969 το πεζογράφημα Του πολέμου, μια ιστορία απ’ τον Αλβανικό. Την ίδια χρονιά η Βάρδια βγήκε στα γαλλικά από τις εκδόσεις Stock με τίτλο En Bourlinguant, μεταφρασμένη από τον Γκι-Μισέλ Σονιέ.

\r\n\r\n

Το 1972 έγραψε το ποίημα Guevara, για τον Αργεντινό επαναστάτη που σκοτώθηκε εν αιχμαλωσία στη Βολιβία.

\r\n\r\n

Τον Δεκέμβριο του 1974 υπέγραψε την αντιμοναρχική διακήρυξη εν όψει του δημοψηφίσματος για την τύχη της μοναρχίας στην Ελλάδα και περιμένοντας να μπαρκάρει πάλι τον Μάρτιο, ξανακοίταζε τα ποιήματα για τη τρίτη του συλλογή Τραβέρσο, η οποία τελικά εκδόθηκε το 1975. Ένοιωθε πολύ αδύναμος. Προαισθανόταν το τέλος και εξέφραζε το φόβο πως δε θα προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του.

\r\n\r\n

Ο Νίκος Καββαδίας, ο «Μαραμπού» για τους γνωστούς και τους αναγνώστες του, ο «Κόλιας» για τους φίλους του , ο «Μαυρής» για τους οικείους του, άφησε τη τελευταία του πνοή στις 10 Φεβρουαρίου του 1975, σε μια κλινική της Αθήνας με τη Τζένια στο πλευρό του. Δεν πέθανε στην αγκαλιά της θάλασσας, όπως είχε ποθήσει, αλλά στη στεριά και κατά δυστυχίαν, είχε «μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες».

\r\n\r\n

Δεν πρόλαβε να ακούσει μελοποιημένα τα ποιήματά του. Στην ατζέντα του βρέθηκαν τρεις στίχοι που ήθελε – μα δεν έγινε – να προταχθούν στο Τραβέρσο:

\r\n\r\n

Μα ο ήλιος εβασίλεψε κι ο αητός απεκοιμήθη

\r\n\r\n

και το βοριά το δροσερό τον πήραν τα καράβια.

\r\n\r\n

Κι έτσι του δόθηκε καιρός του Χάρου και σε πήρε.

\r\n\r\n

Όλα τα έργα του Νίκου Καββαδία κυκλοφορούν σήμερα από τις Εκδόσεις «ΑΓΡΑ».
\r\nΣύντομο Βιογραφικό
\r\nΒΑΣΙΛΗ ΑΓΡΟΚΩΣΤΑ

\r\n\r\n

Ο Β. Αγροκώστας είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ ,διαθέτει πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης ,φούγκας , δίπλωμα κλασικής κιθάρας και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής ,όλα με άριστα παμψηφεί.

\r\n\r\n

Είναι διορισμένος μόνιμος εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Βόλου όπου διδάσκει βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική.

\r\n\r\n

Ως τραγουδιστής έχει πλούσια καλλιτεχνική εμπειρία με συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ερμηνεύοντας τραγούδια τόσο του έντεχνου – λαϊκού όσο και του παραδοσιακού ρεπερτορίου.

\r\n\r\n

ΒΟΛΟΣ 16/2/2010
\r\nΓια τον Σύλλογο Ελασσονιτών Ν.Μαγνησίας
\r\nΟ Πρόεδρος

\r\n\r\n

Κων.Σκριάπας

\r\n\r\n

Για τον Σύλλογο Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Ν.Μαγνησίας
\r\nΟ Πρόεδρος

\r\n\r\n

Χριστ. Λιβιεράτος

\r\n\r\n


\r\n\r\n


\r\r\r\r\r

One Response to Πανδαισία ποίησης και μουσικής -Ν.Καββαδίας: «Πέρα απ’ τη θολή γραμμή των οριζόντων»-Από τον Σύλλογο Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας

  • ΚΑΛΦΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ says:

    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ\r\nΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΗΣ Ε.Ν Β’ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΑΔΙΑ

Ειδήσεις από το In.gr
  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.