rnrnrn

Παγκόσμιο Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων

Δίκτυο Περραιβία

Δευτεροβάθμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον Άνθρωπο,

το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

The Network of Associations of the Prefecture of Elassona and Overseas emigrants

"Perrevia", Secondary Non Governmental Organization, Elassona, Larisa - Greece

Δελτίο τύπου μετά την εκδήλωση ΔΩΛ – Λάρισα 26-11-09.

Ελασσόνα 30/11/2009                                                Αρ. πρωτ.: 157/2009

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Δελτίο Τύπου

\r\n\r\n

Μέσα από μια πανδαισία χρωμάτων και ήχων παρουσιάστηκε  το διπλό μουσικό CD του «Δικτύου Περραιβία»

\r\n\r\n

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

\r\n\r\n

  \r\n
 • Η καρδιά της επ. Ελασσόνας ταξιδεύει  σε όλη την υφήλιο μέσα από τη μουσική της
 • \r\n

 • Μια μεγάλη προσπάθεια  του «Δικτύου Περραιβία» για διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
 • \r\n

\r\n\r\n

Με μια εντυπωσιακή και ιδιαίτερα συγκινητική  εκδήλωση που διοργάνωσε  το βράδυ της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου 2009 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και οι επτά Σύλλογοι Αποδήμων επαρχίας Ελασσόνας στη Λάρισα, σε συνδιοργάνωση με την ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, παρουσιάστηκε  το διπλό συλλεκτικό μουσικό CD που έχει τίτλο «Βάστα βρε Όλυμπε».

\r\n\r\n

Η συλλεκτική αυτή έκδοση,που είναι μια μεγάλη παραγωγή του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»  περιλαμβάνει παραδοσιακές μουσικές από έναν θαυμάσιο και ονειρεμένο τόπο, την επαρχία Ελασσόνας, στις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου.

\r\n\r\n

Σε ένα κατάμεστο, από λάτρεις της καλής παραδοσιακής μουσικής ,Δημοτικό Ωδείο Λάρισας , οι ήχοι και τα χρώματα της επαρχίας Ελασσόνας άρχισαν το ταξίδι τους , σε όλο τον κόσμο, μέσα από την παραδοσιακή μουσική της περιοχής, με ένα  διπλό μουσικό CD, το οποίο περιλαμβάνει 40 αντιπροσωπευτικά μουσικά κομμάτια της Επαρχίας Ελασσόνας.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Πρόκειται για σπάνια παραδοσιακά τραγούδια από όλες τις γωνιές της ελασσονίτικης επαρχίας, με ντόπιους μουσικούς και τραγουδιστές, που έχουν γράψει ιστορία, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέατρο κατακλύστηκε από πλήθος κόσμου ,πολύ νωρίτερα από την έναρξη της εκδήλωσης ,για να δουν από κοντά δεκάδες χορευτές ,με τις παραδοσιακές τους στολές που πλημμύρισαν το δημοτικό ωδείο και έδιναν ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα στην όλη εκδήλωση, η οποία συνδυάστηκε θαυμάσια με τις μινιατούρες παραδοσιακών κατοικιών και μια έκθεση φωτογραφίας του Γυμνασίου Καλλιθέας.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Ένας από τους βασικούς στόχους του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» είναι  η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ανάδειξη και προβολή της σε ολόκληρο τον κόσμο και έτσι η παραγωγή του μουσικού cd είναι μια μεγάλη προσπάθεια διατήρησης, αλλά και διάδοσης της παραδοσιακής μας μουσικής, που εντάσσεται μέσα στα πλαίσια ενός σοβαρού σχεδιασμού, σχετικά με την καταγραφή και διάσωση όλων των παραδοσιακών ήχων της επαρχίας Ελασσόνας ,σε ψηφιακή μορφή.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Η συνεργασία όλων των Συλλόγων  Αποδήμων  της επ. Ελασσόνας, που έχουν έδρα τη  Λάρισα (επτά) και είναι μέλη  του Δικτύου  «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα , γεγονός που με τον συντονισμό και καθοδήγηση του Δικτύου ,επαναλήφθηκε στο εντυπωσιακό Διήμερο Πολιτισμού και Προβολής της επ.Ελασσόνας, στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάϊο.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Με την έκδοση αυτού του διπλού συλλεκτικού CD, αποδίδεται τιμή σε όλους εκείνους, που μέσα από την τέχνη τους διατήρησαν τα ακούσματα – που και εκείνοι παρέλαβαν και παρέδωσαν στους νεότερους – ως ιερή παρακαταθήκη των προηγούμενων γενεών.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Μέσα από την παρακαταθήκη αυτή αναβιώνουν καημοί, όνειρα και συναισθήματα, που τόσο περίτεχνα επενδύθηκαν από τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες με μουσική, στίχους και χρώματα, συντροφεύοντας τους κατοίκους της περιοχής σε κάθε τους εκδήλωση, στη χαρά και στη λύπη.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Κυρίως, όμως, το έργο αυτό αφιερώνεται σε όλους εκείνους που αγάπησαν την παραδοσιακή μας μουσική και τη μετάγγισαν στη νέα γενιά, προσφέροντας υπηρεσίες στον τόπο και το σύγχρονο πολιτισμό.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Ευχαριστίες του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

\r\n\r\n

Το δ.σ. του Δικτύου ευχαριστεί θερμά την καλλιτεχνική επιτροπή για τη μελέτη και επεξεργασία των ηχητικών ντοκουμέντων (Π. Λάλος, Θ.Αστερίου) , τους συλλόγους και τους δημιουργούς για την παραχώρηση του αρχειακού υλικού, και τους χορηγούς, που συνέδραμαν στην κυκλοφορία του διπλού συλλεκτικού CD,οι οποίοι βραβεύτηκαν  από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

\r\n\r\n

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προσπάθεια αυτή αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, δείχνοντας την αυξημένη Εταιρική Κοινωνική τους Ευθύνη και την αγάπη τους για τον τόπο, οι εταιρίες: ΜΟDECO ABEE – παιδικό νεανικό έπιπλο, AΔΑΜΟΥ Α.Ε.ΒΕ. – ΤΟΥΟΤΑ Ν. Λάρισας και Μαγνησίας και ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ Θ. ΜΠΑΝΤΑΒΗ -Λάρισα (εις μνήμην πατρός Πέτρου Μπανταβή).

\r\n\r\n

 Η παραγωγή του συλλεκτικού CD χρηματοδοτείται από, το Επαρχείο Ελασσόνας ,τον Δήμο Ελασσόνας και  την ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Διοργάνωση εκδήλωσης :

\r\n\r\n

Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,Τ.Ε.Δ.Κ.  Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Συνδιοργανωτές:

\r\n\r\n

  \r\n
 • Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ»(πρόεδρος:Λάμπρος Γκονέλας)
 • \r\n

 • Σύλλογος Καρυωτών Λάρισας «Ο ΖΕΥΣ»(πρόεδρος:Μαίρη Λαπούση)
 • \r\n

 • Σύλλογος των Απανταχού Κρυοβρυσιωτών Λάρισας «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»(πρόεδρος:Λευτ.Παλιοτζήκας)
 • \r\n

 • Σύλλογος Πυθιωτών Λάρισας «ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ»(πρόεδρος:Ι.Τσακιστάρας)
 • \r\n

 • Σύλλογος Ελασσονιτών Λάρισας «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»(πρόεδρος:Θ.Αστερίου)
 • \r\n

 • Σύλλογος Απανταχού  Σκαμνιωτών «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» (πρόεδρος:Φίλ.Καλόγηρος)
 • \r\n

 • Σύλλογος Φίλων Προϊστ.-Κλασσικών  & Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πυθίου (πρόεδρος:Αικ. Κανάκη)
 • \r\n

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Εμφανίστηκαν τα χορευτικά  συγκροτήματα των Συλλόγων :

\r\n\r\n

  \r\n
 •  Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ»
 • \r\n

 • Γυναικών Τσαριτσάνης
 • \r\n

 •  Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»
 • \r\n

 • Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας(Ποντιακό)
 • \r\n

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Έπαιξαν   :

\r\n\r\n

Οι θαυμάσιοι παραδοσιακοί  οργανοπαίχτες και τραγουδιστές της επ. Ελασσόνας  :κλαρίνο Δ. Μιχαλές και Βάϊος Δημήρης , Λαούτο Χρ. Καλαμπούκας,Βιολί Κ.Νάτσιος, Θαν. Ζιώζιας ,ποντιακή λύρα-τραγούδι  Ν.Τσακιρίδης ,γκάϊντα Αντ. Ψαριάης, τραγούδι Γ.Λίτσιος,Παντ. Μητσιμπόνας, Αλέξ.Τσακιστάρας, Χρ.Αγριόδημος,, Π.Λάλος, Γυναίκες Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ¨» ,Πένυ Αγοράστη και άλλοι .

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Βραβεύσεις: Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι παρακάτω  παλαιοί παραδοσιακοί μουσικοί και καλλιτέχνες της επ.Ελασσόνας :Γ. Λίτσιος,Κ. Σβάρνας, Κ. Νάτσιος, Αντ. Ψαριάης,Βάϊος Δημήρης, Ι.Θάνος, ,Αλ. Τσακιστάρας,Αθ. Θάνος,Δημ. Γκατζιούρας,Ν.Τσακιρίδης,Τάκης Ζιώζιας και η καλλιτεχνική επιτροπή : Π.Λάλος, Θ. Αστερίου,

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Καλλιτεχνική επιμέλεια εκδήλωσης :   Καίτη Κελεπούρη,Μ.Λαπούση

\r\n\r\n

Σκηνοθετική  επιμέλεια                      :   Ι. Μαγκούτας

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΑ Λάρισας, «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» Τηλεόραση,  Εφημερίδα «ΕΚΔΟΣΗ» Ελασσόνας, Εφημερίδα «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ» Ελασσόνας,»ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ» Ελασσόνας  ,Εφημερίδα «ΝΕΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ», , «artfools»  To διαδικτυακό περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού της Λάρισας, ΡΑΔΙΟ «ΕΛΑΣΣΟΝΑ».

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Στο φουαγιέ του ΔΩΛ λειτούργησε  η έκθεση «Μινιατούρες Παραδοσιακών Κατοικιών» και έκθεση φωτογραφίας, μια πολυβραβευμένη δουλειά του Γυμνασίου Καλλιθέας Ελασσόνας, σε επιμέλεια Κ. Γεωργιάδη.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Παρουσίαση του CD και στην Ελασσόνα την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου ‘09

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Ήδη το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» σε συνεργασία με Συλλόγους –Μέλη του της επ. Ελασσόνας, θα παρουσιάσει το διπλό συλλεκτικό μουσικό CD και στην Ελασσόνα ,την Κυριακή 13/12/09 και ώρα 18.30  μ.μ. , στο Δημοτικό Θέατρο Ελασσόνας, αίθουσα «Βασ. Φαρμάκης».

\r\n\r\n

Στην  εκδήλωση αυτή  θα συμμετέχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες της επαρχίας και θαυμάσια χορευτικά συγκροτήματα ,που θα παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά τραγούδια της επ. Ελασσόνας  και τα οποία περιλαμβάνονται στο μουσικό CD.

\r\n\r\n

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δίκτυο ¨ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨ τιμώντας τους ανθρώπους της παραδοσιακής μας μουσικής , θα τιμήσει πέρα από αυτούς που τιμήθηκαν στη Λάρισα  και τους εξής: Αντ. Παρασκευά,Ν.Δημητριάδη,Κ. Κουματζέλη,Θ.Μπλάντα,Χρ. Παρασκευά, Παντ. Μητσιμπόνα, και Κ. Φασούλα

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Ήδη ,η κυκλοφορία του διπλού αυτού CD  προκάλεσε ευμενέστατα σχόλια  και  μεταδίδεται η τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης στη Λάρισα ,η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και συγκίνησε το κοινό που κατέκλυσε το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\r\r\r\r

Ειδήσεις από το In.gr
 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.